Këshilla të dobishme

Libido e reduktuar mund të tregojë probleme shëndetësore ose emocionale

9views

Ky është një nga shkaqet më të zakonshme të uljes së dëshirës seksuale. Çrregullimet hormonale prekin më shpesh femrat. Ju mund të shihni se si hormonet ndikojnë në jetën tuaj seksuale gjatë gjithë ciklit menstrual. Dëshira më e madhe për seks shfaqet në fazën e parë dhe vjen nga estrogjeni. Pas ovulacionit, rritet progesteroni, i cili pakëson libidon.

Dëshira më e ulët për marrëdhënie zakonisht shfaqet pak para menstruacioneve dhe rezulton nga një rënie e konsiderueshme e progesteronit dhe estrogjenit. Kjo situatë ilustron në mënyrë të përkryer ndryshimet që ndodhin në trupin e një gruaje.

Në rast të rënies së vazhdueshme të libidos, është mirë të kontaktoni një mjek i cili do të urdhërojë analizat për nivelin e hormoneve të duhura. Vlen gjithashtu të kujtohet për kontracepsionin hormonal, i cili në disa raste mund të dobësojë edhe dëshirën për marrëdhënie.

Libido e ulët mund të lidhet edhe me disa sëmundje. Edhe ftohja dhe gripi i zakonshëm mund të shkaktojnë mungesë dëshire për seks. Libido mund të reduktohet gjithashtu nga diabeti, anemia, sëmundjet e sistemit të qarkullimit të gjakut, hipertensioni dhe kanceri.

Një grup i veçantë isëmundjet janë sëmundje hormonale, p.sh. hipotiroidizmi, hipertiroidizmi dhe sëmundja e Hashimotos, e cila mund të zvogëlojë ndjeshëm dëshirën për marrëdhënie. Gjithashtu ia vlen t’i hidhni një sy medikamenteve të përdorura.

Libido mund të ndikohet, ndër të tjera, nga: lpresionin e gjakut, si dhe medikamente psikotrope dhe antidepresive. Ia vlen të bisedoni me mjekun tuaj për këtë dhe të gjeni së bashku zgjidhjen më të mirë.

Dieta e dobët mund të jetë gjithashtu një faktor kyç. Libido mund të reduktohet kryesisht nga ushqimi i përpunuar dhe ushqimi i shpejtë. Produkte të tilla jo vetëm janë të pakta në vitamina dhe minerale, por shkaktojnë edhe një ndjenjë të pakëndshme të teprimit, e cila nuk shkon paralelisht me dëshirën për seks.

Nëse duam një jetë seksuale të suksesshme, ia vlen të kujdesemi për një dietë të duhur. Gjëja kryesore është të përfshini sasinë e duhur të perimeve, frutave, peshkut dhe mishit pa dhjamë. Të gjithë stimuluesit janë gjithashtu armiku i libidos. Varësia ndaj alkoolit apo cigareve ul ndjeshëm dëshirën për seks.

Nikotina jo vetëm që rrit nivelet e kortizolit, por gjithashtu prish sekretimin e shumicës së hormoneve. Sipas hulumtimeve, meshkujt që pinë duhan kanë shumë më tepër gjasa të kenë probleme me ereksionin.

Stresi është gjithashtu një faktor i rëndësishëm. Shkakton sekretimin e kortizolit, i cili konsiderohet një hormon stresi. Kjo, nga ana tjetër, jo vetëm që prish funksionimin e duhur të të gjithë trupit, por edhe prodhimin e hormoneve të tjera – veçanërisht të hormoneve seksuale.

Libido mund të reduktohet gjithashtu nga problemet në një marrëdhënie dhe humbja e interesit për një partner. Hulumtimet tregojnë se njerëzit në marrëdhënie afatgjata kanë shumë më shumë gjasa të humbasin interesin për seksin. Nëse shfaqen probleme të tilla, është mirë të konsultoheni me një seksolog, i cili do t’ju ndihmojë të gjeni zgjidhjet e duhura.

Libido zvogëlohet ndjeshëm nga gjumi i pamjaftueshëm. Hulumtimet tregojnë se mungesa e gjumit rrit nivelin e kortizolit dhe ul nivelin e testosteronit tek meshkujt, të cilat sekretohen kryesisht gjatë natës.

Dietat rraskapitëse janë gjithashtu të këqija për libidon tonë. Një deficit i konsiderueshëm i kalorive e lodh trupin, një nga efektet e të cilit është mungesa e dëshirës për marrëdhënie.

E njëjta gjë vlen edhe për obezitetin – një tepricë e madhe e kilogramëve ndikon ndjeshëm në epshin. Gjithashtu nuk ka dyshim se çështja e lëvizjes është vendimtare. Sidoqoftë, duhet të përdorni sens të përbashkët. Libidos nuk i pëlqen shumë ose shumë pak aktivitet.