Këshilla të dobishme

Lija e majmunit: Kur duhet të kontaktoni një mjek

4views

Lija e majmunit mund të transmetohet – kryesisht – përmes sistemit të frymëmarrjes pas thithjes së pikave të mëdha dhe përmes kontaktit me lezione të lëkurës të një personi të infektuar ose materiale të kontaminuara.

Sipas shënimit informativ EODY, që nga momenti kur dikush infektohet me virusin e lisë së majmunit, duhen 5 deri në 21 ditë që të shfaqen simptomat e para (zakonisht 6 deri në 13 ditë).

Këto mund të jenë:

 • Ethe
 • Dhimbje koke
 • Dhimbje koke
 • Lumbago
 • Nyjet limfatike të fryra (diagnozë diferenciale e rëndësishme nga lija)
 • Dridhem
 • Kontributi i forcave
 • Skuqje (zakonisht shfaqet 1 deri në 3 ditë pas fillimit të temperaturës).

Shpesh, në fakt, i paraprin skuqjes së lëkurës, shfaqjes së lezioneve në mukozën, si p.sh. në gojë. Skuqja shfaqet fillimisht në kokë dhe fytyrë dhe më pas përhapet në pjesë të tjera të trupit duke përfshirë pëllëmbët dhe shputat. Fillimisht shfaqet si njolla dhe papula që zhvillohen në flluska të vogla, pustula dhe më pas zgjebe që përfundimisht largohen.) Ky skuqje nganjëherë ngatërrohet me skuqjen e lisë së dhenve.

Ju duhet të kontaktoni mjekun tuaj kur:

Keni skuqje me flluska dhe:

 • ju jeni kthyer nga Afrika Perëndimore ose Qendrore në 3 javët e fundit
 • keni qenë në kontakt me dikë që ka pasur lisë majmuni në 3 javët e fundit
 • keni qenë në kontakt me dikë që ka pasur lezione të lëkurës në 3 javët e fundit

dikaiologitika.gr