Këshilla të dobishme

Lija e majmunit: Si ndryshon nga lija e dhenve?

6views

Matina Pagoni shpjegoi ndryshimin midis lisë së majmunit dhe lisë së dhenve.

Siç tha presidenti i mjekëve të spitalit Athinë-Pireus, duke folur për SKAI-n, “në linë e dhenve ka kruarje, ndërsa në linë e majmunëve ka dhimbje”.

Sipas zonjës Pagoni, “nuk ka rrezik për një pandemi” dhe shtoi se “do të ketë raste edhe në Greqi, por nuk ka nevojë për panik”.

“Është një sëmundje endemike në Afrikë prej vitesh. Rasti i parë njerëzor ishte në Kongo në vitin 1970”, tha ai dhe vuri në dukje se duhet të ndiqen rregullat e higjienës personale.

Ajo theksoi se “transmetohet nëpërmjet rrugëve të frymëmarrjes me pika dhe kontakt, dhe kryesisht aty ku ka lezione të lëkurës”.

Në lidhje me simptomat, zgjasin rreth 3-4 javë dhe janë kryesisht ethe, dhimbje koke, mialgji, ënjtje të nyjeve limfatike dhe skuqje flluskash që fillon në fytyrë dhe përhapet në këmbë, krahë.

enikos.gr