Këshilla të dobishme

Lija e majmunit: Tri mënyrat e transmetimit – Cilat janë simptomat shqetësuese

6views

Theodora Psaltopoulou, profesoreshë e Epidemiologjisë dhe Mjekësisë Parandaluese, në Shkollën e Mjekësisë të Akademisë Greke të Shkencave, foli për incidentet e lisë së majmunëve, të cilat kanë shkaktuar shqetësim në mbarë botën.

Ajo që është shqetësuese, tha ai, është rritja e rasteve të lisë së majmunëve, të cilat duket se nuk lidhen me zonat ku ekziston virusi, si Afrika.

Si mund të transmetohet lija e majmunit?

Zonja Psaltopoulou iu referua gjithashtu sesi dikush mund të kapë linë e majmunit. Siç u përmend, ekzistojnë tre mënyra. Nëpërmjet sistemit të frymëmarrjes, pra me pika të mëdha. Gjithashtu, dikush mund të infektohet nëse bie në kontakt me skuqjen e pacientit, por edhe nëse dikush bie në kontakt me çarçafët apo rrobat e pacientit.

Për mundësinë e përdorimit të vaksinave kundër lisë, zonja Psaltopoulou theksoi se besohet se ka një korrelacion me vaksinën që tashmë ekziston dhe ndoshta na mbulon. Megjithatë, ai vuri në dukje se rekomandimet nga ECDC janë pritur.

Simptomat e lisë së majmunit

Sipas zonjës Psaltopoulou, simptomat alarmante që duhet të mobilizojnë dikë dhe të kontaktojnë mjekun janë fillimisht ethet, lodhja dhe limfadenopatia, si dhe shfaqja e skuqjes, e cila fillon nga pjesa e sipërme e trupit, shkon drejt poshtë dhe ndryshon formë. .

Për mundësinë e kthimit të maskës, për shkak të lisë së majmunit, zonja Psaltopoulou theksoi se gjithçka do të varet nëse do të ketë rritje të numrit të rasteve.

iefimerida.gr