Këshilla të dobishme

Limfoma Hodgkin, më parë limfoma Hodgkin. Si manifestohet? Si është trajtimi?

10views

Limfoma Hodgkin më parë quhej limfoma Hodgkin. Është një kancer i qelizave të bardha të gjakut që diagnostikohet çdo vit në pothuajse një mijë polakë.

Limfoma Hodgkin më së shpeshti shfaqet në dy grupe pacientësh. E para janë të rinjtë e moshës 15-30 vjeç, ndërsa e dyta janë pacientë mbi 50 vjeç. Sëmundja diagnostikohet shumë më shpesh tek meshkujt.

Limfoma e Hodgkin dikur konsiderohej një sëmundje e pashërueshme. Megjithatë, shumë gjëra kanë ndryshuar që atëherë. Sot, nëse zbulohet herët, limfoma Hodgkin është pothuajse 90% e shërueshme.

Deri më tani, shkaku i drejtpërdrejtë i limfomës Hodgkin nuk është përcaktuar. Ka shumë indikacione se një faktor gjenetik mund të jetë kyç. Studimet tregojnë se një në 100 pacientë kishte një të dashur që vuante nga limfoma Hodgkin. Për më tepër, vlerësohet se nëse një vëlla ose motër zhvillon limfomë, gjasat për zhvillimin e sëmundjes mund të rriten deri në shtatë herë.

Shkaqe të tjera mund të jenë: dobësimi i imunitetit, mutacioni i ADN-së ose prania e virusit Epstein-Barr, i cili shkakton mononukleozën. Disa studime kanë treguar gjithashtu një lidhje të limfomës Hodgkin me HIV-in dhe trajtimin e mëparshëm imunosupresiv.

Simptoma kryesore e limfomës së Hodgkin është zmadhimi i nyjeve limfatike – zakonisht në qafë, mediastinum ose sqetull. Vlen të kujtohet se në rastin e limfomës, ato zakonisht janë pa dhimbje.

Simptoma të tjera të limfomës së Hodgkin përfshijnë:

 • kruajtje e vazhdueshme e lëkurës, e cila mund të përkeqësohet gjatë natës,
 • djersitje natën,
 • gulçim,
 • kollë e vazhdueshme,
 • probleme me frymëmarrjen,
 • dhimbje në gjoks,
 • humbje peshe,
 • ethe të vazhdueshme mbi 38 gradë,
 • diarre,
 • fryrje,
 • lodhje,
 • zmadhimi i mëlçisë,
 • zmadhimi i shpretkës.

Një tjetër simptomë karakteristike e limfomës Hodgkin është dhimbja në nyjet limfatike pas pirjes së alkoolit.

Diagnoza zakonisht fillon me një biopsi, e cila përfshin marrjen e materialit, zakonisht një fragment të një nyje limfatike, për ekzaminim histopatologjik. Teste të tjera të dobishme përfshijnë radiografinë e gjoksit, tomografinë e kompjuterizuar dhe PET – një tomografi shumë e saktë emetuese.

Trajtimi i sëmundjes varet kryesisht nga faza e sëmundjes. Ekzistojnë katër faza kryesore të limfomës së Hodgkin:

shkalla e parë – prekja e nyjeve limfatike individuale,

shkalla e dytë – përfshirja e dy grupeve të nyjeve limfatike në të njëjtën anë të diafragmës,

shkalla e 3-të – përfshirja e nyjeve limfatike në anët e ndryshme të diafragmës,

shkalla e 4-të – prekja e nyjeve limfatike dhe organeve të tjera.

Zakonisht pacientëve u rekomandohet kimioterapia dhe/ose radioterapi. Në rastin e limfomës Hodgkin përdoret edhe transplantimi i qelizave staminale.

Siç është përmendur tashmë, limfoma e Hodgkin e zbuluar herët zakonisht ka një prognozë të mirë. Në pacientët me stadin I dhe II të sëmundjes, shkalla zakonisht është 80-90%. rikuperimi.