Këshilla të dobishme

Lodhje, kruajtje, mavijosje. Simptomat e sëmundjes së mëlçisë janë kaq delikate

9views

A e dini se mëlçia është gjëndra më e madhe në trupin e njeriut? Edhe ata mund të sulmohen nga viruse ose baktere që shkaktojnë sëmundje të pakëndshme dhe shumë të dhimbshme që nuk janë të lehta për t’u trajtuar. Mëlçia është vendi ku kryhet detoksifikimi i trupit dhe këtu ruhen substanca të dobishme për trupin, si proteinat. Këtu zbërthehen edhe yndyrnat, falë nxjerrjes së biliare. Megjithatë, këto janë vetëm një pjesë e vogël e funksioneve për të cilat është përgjegjëse mëlçia. Prandaj është e rëndësishme t’i mbani ato në gjendje të shëndetshme dhe të mos nënvlerësoni simptomat që mund të tregojnë sëmundje të mëlçisë.

Shumë njerëz as nuk i vërejnë simptomat e sëmundjes së mëlçisë, sepse ato janë delikate. Ne shpesh ia atribuojmë simptomat vetëm rraskapitjes ose mungesës së gjumit. Megjithatë, simptomat fillimisht të paqarta janë faza e parë e një sëmundjeje të rrezikshme.

Jeni të lodhur dhe të plogësht? Ndoshta diçka nuk shkon me mëlçinë

Simptomat e para të sëmundjes së mëlçisë janë dobësia dhe lodhja. Njerëzit ia atribuojnë lodhjen mungesës së gjumit të lartpërmendur, por ndonjëherë kjo është një simptomë e sëmundjes së mëlçisë. Megjithatë, lodhja është simptomë edhe e sëmundjeve të tjera, ndaj mos e nënvlerësoni kurrë nëse është afatgjatë.

Kruajtja është një simptomë e caktuar

Edhe pse kruajtja është e pakëndshme, ne e nënvlerësojmë atë. Për fat të keq, ndodh që kruajtja është një simptomë e sëmundjes së mëlçisë. Në veçanti, nëse bëhet fjalë për një kruarje afatgjatë që nuk ndalet, duhet të kërkoni ndihmë mjekësore profesionale.

Ndiheni sikur keni një bark të madh? Edhe kjo është një simptomë

Kur mëlçia zmadhohet, lëngu në zgavrën e barkut është i lirë, duke shkaktuar zmadhimin e barkut. Nëse përveç barkut të zmadhuar shtohet presion dhe dhimbje në bark, lyhet – është shfaqur sëmundje e mëlçisë dhe duhet konsultuar mjeku.

Mavijosjet janë një alarm se diçka po ndodh në trup

Mavijosjet janë të nënvlerësuara. Por jo gjithmonë ato shkaktohen nga përplasja. Mund të krijohen edhe mavijosje për shkak të koagulimit të ulët të gjakut, që është një tjetër shenjë paralajmëruese e sëmundjes së mëlçisë.