Këshilla të dobishme

Macet mund të jenë një rrezik për njerëzit. Ata bartin sëmundje të veçanta

7views

Macet nuk janë më kafshët shtëpiake vetëm të grave që nuk kanë partner. Ata janë anëtarë gjithnjë e më të zakonshëm të familjeve familjare dhe kanë një numër avantazhesh në krahasim me qentë. Për shembull, ata nuk kanë pse të shkojnë për shëtitje, ata gjithashtu nuk duhet të mësojnë komandat bazë. Megjithatë, macet kanë diçka të përbashkët me qentë, domethënë se ato mund të infektohen me sëmundje që më pas infektojnë njerëzit.

Sëmundjet që transmetohen nga kafshët te njerëzit quhen zoonoza. Ato mund të jenë jo vetëm banale, por mund të kenë edhe efekte serioze në shëndet. Cilat janë sëmundjet më të zakonshme që mund të marrim nga kafshët tona të preferuara të maces?

Toksoplazmoza si dordolec më i madh

Sëmundja më e frikshme nga sëmundjet ngjitëse është e ashtuquajtura toksoplazmozë. Macja është zakonisht pritësi përfundimtar, paraziti vendoset në traktin e saj tretës. Një mace mund të infektohet duke kapur një mi ose ndoshta një zog. Një person mund të infektohet nga një mace duke pastruar mbetjet e maces pa doreza ose duke punuar në kopsht pa doreza, ku macja ka akses. Megjithatë, një person mund të infektohet vetë me toksoplazmozë, nëse konsumon mish të përpunuar në mënyrë të pamjaftueshme me nxehtësi.

Dermatofitoza zbërthen keratinën

Një sëmundje tjetër relativisht e rëndë është dermatofitoza, e cila është një sëmundje e lëkurës e shkaktuar nga një kërpudhat që sulmon lëkurën dhe flokët. Është një sëmundje shumë afatgjatë që mund të prekë edhe njerëzit. Mjafton nëse bie në kontakt me macen (për shembull, kur përkëdhel ose përqafon). Ndërsa tek macet sëmundja manifestohet nga kërpudhat rreth syve, hundës ose veshëve, tek njerëzit sëmundja manifestohet me lëkurë të çarë në këmbë ose thonj të brishtë, me ngjyrë të çuditshme.

Imuniteti i dobësuar tërheq giardiasis

Një infeksion parazitar i quajtur giardiasis më së shpeshti sulmon macet (përfshirë kotelet) me imunitet të dobësuar. Simptomat e infeksionit përfshijnë diarrenë, por shpesh sëmundja është plotësisht asimptomatike. Sëmundja mund të transmetohet te njerëzit, për shembull, kur nuk i lajmë duart pasi kemi luajtur me macen.