Këshilla të dobishme

Mbuloni tehun e shpatullave me përzierjen nga kabineti i ilaçeve. Mund të përballojë kushte të vështira pa dëmtime

6views

Gilpat janë bimë shumë simpatike në vazo që duken të mrekullueshme në shtëpitë tona. Me pak përpjekje tërheqin vëmendjen jo vetëm me gjethet e tyre të gjelbra të ndezura, por edhe me lule kremoze që vetëm sa i shtojnë hijeshinë. Fatkeqësisht, në dimër gjendja e tyre zakonisht dobësohet dhe ato thahen për t’u parë. Mund të rregullohet: thjesht merrni aspirinë nga kabineti i mjekësisë në shtëpi.

Foto: shutterstock/stock_studio

Sekretet e kujdesit: Kështu duhet të rritet skapula

Megjithatë, përpara se të mësoni se si të shpëtoni një lopatë, është thelbësore të dini se çfarë kushtesh duhet të ketë në shtëpi. Para së gjithash, ju duhet ta gjeni atë vend i favorshëm: duhet të jetë i ndritshëm, por pa rrezet e tepërta të diellit. Është gjithashtu ideale për ta ekspozuar aty ku nuk do të ekspozohet ndaj rrymave dhe nxehtësisë së tepërt. Lopatkovec i pëlqen lagështia e mjaftueshme, kështu që nuk mund të mbështeteni në faktin se do të rritet bukur në një apartament të thatë. Si duhet ta ujitim bimën tonë? Është më e mira gjatë gjithë kohës monitoroni lagështinë e tokës: duhet të jetë ende pak e lagësht, por rrënjët e saj nuk duhet të jenë shumë të lagura.

Pse flitet kaq shumë për kushtet e përshtatshme për peshkun vozis? Është e thjeshtë: nëse nuk e sigurojmë, nuk mund të presim që ajo të rritet e shëndetshme, edhe nëse marrim shumë masa shpëtimi.

Çfarë është skapula e ekspozuar?

Në dimër, kur moti nuk është gjithmonë i favorshëm, lopata është e ekspozuar ndaj shumë faktorëve që mund të shkaktojnë vdekjen e tij. Si rezultat i pakujdesisë sonë, ata mund të mbjellin vuajnë nga sëmundje mykotike, të cilat zakonisht manifestohen me njolla kafe në gjethe ose lule. Nëse pjesët e gjelbra të bimës së skapulës duken të vyshkura, por topi i rrënjës është i lagur, kjo është një shenjë se rrënjët kanë filluar të kalbet. Mos harroni se një bimë e dobësuar është e ndjeshme ndaj sulmit nga dëmtuesit, gjë që mund të shkaktojë vdekjen e skapulës në një kohë të shkurtër.

Skapulë e sëmurë? Arritni për aspirinë

Nëse shohim që skapula jonë nuk po rritet siç dëshirojmë sinqerisht dhe jemi të sigurt se po i ofrojmë kushte të mira, jo vetëm që mund ta forcojmë. Për këtë, mjafton të arrini tek aspirinë, e cila me siguri do të përmirësojë gjendjen e bimës. Pse? Sepse acid acetilsalicilik gjendet – në doza të vogla – në bimë, dhe është ky acid është përgjegjës për fotosintezën dhe zhvillimin e duhur të bimëve. Shtimi i tij në ekzemplarët tanë në tenxhere me aspirinë do të përmirësojë patjetër gjendjen e tyre dhe do t’i forcojë ato.

Acidi acetilsalicilik, aspirina popullore, do të ndihmojë gjithashtu në luftën kundër sëmundjeve kërpudhore, do të minimizojë rrezikun e infektimit nga dëmtuesit dhe do të ndihmojë në heqjen e mykut në tenxhere. Nëse dëshironi të keni një teh shpatullash në bukurinë e plotë, ia vlen të mbani mend këtë specifikim.

Foto: shutterstock/Irin Fierce

Si aplikohet aspirina në skapulë?

A ka probleme tehu juaj i shpatullës? Shpërndani një tabletë në një litër ujë dhe hidheni këtë përzierje një herë në muaj. Nëse vëreni ndryshime shqetësuese në gjethe ose nëse vëreni dëmtues në sipërfaqe, mund ta përdorni llak nga raportet e dhëna, të cilat mundeni aplikohet një herë në javë dhe një herë në muaj si masë parandaluese.

Redaksia Pasioni në ju.

Artikuj të ngjashëm:

Lopatkovec nuk ka pasur kurrë kaq shumë lule. Plehëroni atë me një pleh ushqyes në dimër

A do të marrin gjethet kafe? Kujdes, mund të jeni duke bërë një nga këto 5 gabime