Këshilla të dobishme

Meningjioma e trurit – simptoma dhe trajtim

7views

Meningioma është më shpesh një formë beninje e tumorit. Megjithatë, një përqindje e vogël e tyre janë malinje dhe kërkojnë trajtim shtesë. Shpesh kërkon kirurgji për të hequr plotësisht tumorin.

Për shkak të faktit se është një tumor i trurit, meningioma mund të shfaqë shumë simptoma në shumë nivele:

 • dhimbje koke (e shurdhër, pulsuese, e përhapur, e mprehtë, rrezatuese),
 • marramendje,
 • çrregullime të shikimit, dëgjimit dhe nuhatjes,
 • probleme me përqendrimin,
 • çrregullime të kujtesës,
 • çrregullime të vetëdijes,
 • ndryshime të personalitetit,
 • marramendje,
 • përgjumje,
 • hipertensioni intrakranial (të përzier, të vjella, venat e zgjeruara, petekia e retinës),
 • krizat epileptike,
 • dhimbje shpine,
 • pareza e pjesshme.

Simptomat varen kryesisht nga vendndodhja e tumorit. Më të voglat mund të mos shfaqin asnjë simptomë ekzistence.

Pas diagnostikimit të plotë me anë të tomografisë kompjuterike dhe rezonancës magnetike të kokës, ndërmerret trajtimi kirurgjik. Meningjioma e trurit trajtohet duke hequr tumorin së bashku me ngjitjen e tij, dhe ndonjëherë edhe një fragment të kockës së kafkës së prekur prej tij. Prandaj, një operacion i tillë mund të përfshijë gjithashtu rindërtimin e pjesshëm të kafkës. Në rast të meningiomës malinje të trurit, kimioterapia dhe radioterapia e kancerit zbatohen shtesë.

Me një tumor beninj, nuk nevojitet trajtim i mëtejshëm. E tëra çfarë ju duhet të bëni është të qëndroni nën mbikëqyrjen mjekësore dhe t’i nënshtroheni testeve imazherike.

Atzdrowie.interia.pl, ne bëjmë çdo përpjekje për të ofruar vetëm informacion të verifikuar dhe të besueshëm në lidhje me simptomat dhe parandalimin e sëmundjeve, sepse besojmë se ndërgjegjësimi dhe njohuritë në këtë fushë do të ndihmojnë në ruajtjen e shëndetit të mirë për më gjatë. Megjithatë, ky artikull nuk përbën këshillë mjekësore dhe nuk mund të zëvendësojë diagnozën dhe konsultimin me një mjek ose specialist.