Këshilla të dobishme

Meningjiti B: Pse është veçanërisht i rrezikshëm pas pandemisë dhe si do t’i mbrojmë fëmijët?

15views

Më në fund, pas rreth dy vitesh po kthehemi dalëngadalë me familjen tonë në gëzimet e përditshme të jetës. Ndërkohë që frika nga pandemia e COVID është larguar dhe kufizimet shëndetësore janë hequr, ne po japim edhe një herë takime për festat e fëmijëve dhe këndet e lojërave, parqet dhe plazhet. Gjithashtu, si në fund të çdo pranvere, edhe këtë vit ulet rreziku i infektimit nga shumë viruse dhe baktere patogjene, si rezultat i të cilave pushojmë dhe termometrat dhe antipiretikët kthehen, pas një dimri të vështirë, në shtëpi. dollapi i farmacisë.

Por ka një sëmundje ku nuk ka sezonalitet: që kërcënon shëndetin e fëmijëve tanë gjatë gjithë vitit. Është e rrallë, por ka shkëlqyer komplikime serioze të mundshme. Edhe pse ne mund ta kemi vënë atë në fund të mendjes sonë gjatë pandemisë, ajo vazhdon të përbëjë një kërcënim.

Bëhet fjalë për të meningjiti Be cila erdhi për të na “kujtuar” një rast të konfirmuar, në tremujorin e parë të tij 2022, për një fëmijë shumë të vogël. Duke na shtyrë të pyesim veten: ndërsa masat e kontrollit kundër koronavirusit lehtësohen, mund të rreziku meningjiti B po kthehet më të mëdha; Kjo pasi, siç ka paralajmëruar Shoqëria Helenike e Pediatrisë, ulja e vaksinimeve rutinë gjatë pandemisë ndikoi edhe në vaksinimin kundër meningjitit B – për të cilin para pandemisë mbulimi me vaksinim arrinte në 40% – duke krijuar kështu një “hendeku i vaksinës».

Reduktimi i vaksinimeve rutinë gjatë pandemisë ndikoi edhe në vaksinimin kundër meningjitit B – për të cilin para pandemisë mbulimi me vaksinim ishte afër 40% – duke krijuar kështu një “boshllëk vaksinimi”.

Për këtë boshllëk, presidenti i Shoqatës Helenike të Pediatrisë, profesori i Pediatrisë z. Andreas Konstantopoulos, kërkoi me shqetësim të dukshëm për shëndetin e fëmijëve dhe adoleshentëve: “Ministria e Shëndetësisë, së bashku me të gjitha organet kompetente dhe Greqinë. Kompania Pediatrike të promovojë menjëherë vaksinimin e fëmijëve tanë, i cili është vonuar në mënyrë dramatike për shkak të pandemisë COVID-19, me qëllim kthimin e shoqërisë në nivelet e vaksinimit para pandemisë. Nuk duhet të harrojmë kurrë se vaksinat janë efektive, të sigurta dhe shpëtojnë jetë.”

Rreziqet e meningjitit B

Meningjiti B përbën përafërsisht 80% të incidenteve meningjiti bakterial në GREQI. Është një sëmundje veçanërisht e rrezikshme, e cila nuk diskriminon, pasi prek foshnjat, të vegjlit dhe të rinjtë, zhvillohet me shpejtësi dhe në Vetëm 24 orë mund të shkaktojë të përhershme aftësi të kufizuara. Rreth 1 në 5 raste të meningjitit mund të ketë komplikime serioze, si paaftësi ose dëmtim i përhershëm, ndërsa, sipas disa vlerësimeve, 1 në 10 raste çon në vdekjen.

Në të vërtetë, siç konfirmoi Dr. Georgakopoulou Theano, mjeke pediatre-infektive pranë Zyrës së Sëmundjeve të Parandaluara nga Vaksinimi i KE.EL.P.NO., studim për periudhën kohore 2004-2017 tregoi se sëmundja meningokokale kishte një incidencë më të lartë në grupmoshat 0-4 vjeç.

Sepse ajo është e poshtër

Në fazat fillestare, simptomat e meningjitit B janë të ngjashme me ato të të jetesës së thjeshtë, duke krijuar përshtypjen e rreme se bëhet fjalë për një ftohje të thjeshtë që “do të largohet shpejt”, por që përparon me shpejtësi. Shfaqet me simptoma të zakonshme, si temperaturë e lartë, dhimbje koke, të vjella, por karakterizohet edhe nga më specifike, si ngurtësim i qafës, fotofobi dhe skuqje hemorragjike. Pra, në rast se vëreni ndonjë nga tre simptomat e fundit tek fëmija juaj, mos vononi asnjë minutë për të kërkuar ndihmë mjekësore.

Mbrojtja më efektive

A te dhjetë të rritur sillni atë bakteri të meningjitit B, të cilin ai mund ta transmetojë tek të rinjtë e familjes së tij përmes zakoneve të përditshme si puthja, kollitja dhe teshtitja. Fraza “parandalimi është kura më e mirë» vlen në masën më të madhe në rastin e meningjitit B. Dhe nuk ka mënyrë më thelbësore parandalimi sesa vaksinimie cila mund të fillojë edhe nga mosha dy muaj. Është e mahnitshme se si një majë e vogël mund të shpëtojë jetën e krijesës më të çmuar në jetën tonë.

marieclaire.gr