Këshilla të dobishme

Menstruacioni i parë – kur shfaqet dhe sa zgjat?

10views

Gjakderdhja e parë menstruale më së shpeshti ndodh tek vajzat midis moshës 11 dhe 14 vjeç. Në Poloni, siç tregojnë studimet, menstruacionet e para zakonisht ndodhin në moshën 12 vjeçare. Megjithatë, duhet mbajtur mend se ky afat varet nga shumë faktorë. Ajo që ka më shumë rëndësi është ritmi i maturimit të një vajze – gjatësia dhe pesha e saj. Mënyra e jetesës është gjithashtu e rëndësishme – tek vajzat që stërviten intensivisht dhe praktikojnë sporte në mënyrë konkurruese, menstruacionet e para mund të shfaqen pak më vonë. E njëjta gjë vlen edhe për adoleshentët shumë të dobët. Vendi i banimit mund të jetë gjithashtu vendimtar – hulumtimet tregojnë se vajzat që jetojnë në qytete piqen pak më shpejt.

Vajzat gjatë pubertetit duhet të jenë të vetëdijshme se nuk ka moment të duhur apo të gabuar për menstruacionet e para. Në këtë mënyrë, ata do të shmangin krahasimin e tyre me miqtë e tyre dhe komplekset e dëmshme.

Simptomat e menstruacioneve të ardhshme janë mjaft individuale. Mund të shfaqen nauze, dhimbje barku, ndryshime të humorit, lodhje dhe rrjedhje të trashë vaginale. Megjithatë, duhet mbajtur mend se periudha e parë zakonisht shfaqet krejt papritur dhe nuk shoqërohet me ndonjë simptomë specifike. Megjithatë, me siguri mund të dallojmë disa simptoma të pubertetit tek vajzat, të cilat në mënyrë indirekte lidhen me menstruacionet e ardhshme. Bëhet fjalë kryesisht për rrumbullakimin e ijeve dhe gjoksit, shfaqjen e qimeve pubike, qimet në këmbë dhe sqetulla, rritje të papritur – deri në 8-9 centimetra në vit dhe djersë të dukshme.

Karakteristikat e menstruacioneve të para janë gjithashtu mjaft individuale. Tek disa vajza gjakderdhja mund të jetë e lehtë dhe e shkurtër, tek të tjerat mund të jetë e gjatë dhe e rëndë. Tek gratë e rritura, menstruacionet duhet të ndodhin mesatarisht çdo 28 ditë, por tek adoleshentët, periodat e para zakonisht janë shumë të parregullta. Menstruacionet mund të ndodhin edhe çdo 30-40 ditë. Kjo nuk do të thotë asgjë e keqe. Vitet e para të menstruacioneve janë një periudhë e rregullimit të nivelit të hormoneve në trupin e një gruaje të re. Për këtë arsye, ia vlen të jeni gjithmonë të përgatitur për shfaqjen e menstruacioneve. Vajza duhet të ketë me vete veshje për brekë ose jastëkë në mënyrë që gjakderdhja e paplanifikuar të mos i shkaktojë shqetësim.

Thjesht fakti i menstruacioneve të para nuk do të thotë që duhet të vizitoni një gjinekolog. Megjithatë, konsultimi rekomandohet kur gjakderdhja është shumë e rëndë ose e gjatë – më e gjatë se 7-10 ditë – dhe shoqërohet me simptoma të tjera të pakëndshme. Kjo kryesisht ka të bëjë me dhimbje të forta, të fikët ose të vjella. E njëjta gjë vlen edhe për pubertetin e parakohshëm dhe menstruacionet tek vajzat shumë të reja (9-10 vjeç). Një gjakderdhje e tillë e hershme mund të jetë një simptomë e çrregullimeve hormonale.

Po sikur, pavarësisht kalimit të kohës, periudha e parë nuk shfaqet? Ju gjithashtu duhet të shihni një mjek nëse një vajzë:

– Ajo është 15 vjeç dhe ende nuk i ka periodat,

– është mbi 13 vjeç dhe nuk ka menstruacione ose simptoma të pubertetit, p.sh.

Një cikël normal menstrual zgjat rreth 28 ditë dhe ndahet në 4 faza. Kjo:

1. Gjakderdhje – rreth 4-5 ditë,

2. Faza folikulare, pra rritja e mukozës së mitrës dhe rritja e folikulave të Graff-it) – rreth 9 ditë,

3. Ovulacioni, pra ovulacioni – 1 ditë,

4. Faza luteale, pra zhvillimi i funksioneve të trupit të verdhë – rreth 14 ditë.

Adoleshentët që sapo kanë filluar të kenë menstruacione mund të përjetojnë cikle anovuluese, të cilat e bëjnë të pamundur të mbeten shtatzënë. Megjithatë, duhet mbajtur mend se ky nuk është një rregull dhe ky supozim nuk mund të jetë bazë për të hequr dorë nga kontracepsioni. Nëse ovulimi ndodh gjatë ovulacionit është një çështje individuale për çdo adoleshent.