Këshilla të dobishme

Merrni këtë një hap kur mbillni domate dhe ajo kulture do të jetë e madhe dhe e shijshme

11views

Rritja e domateve është shumë e popullarizuar këtu. Nëse po përpiqeni të rritni një kulture të madhe domatesh, duhet të kujdeseni mirë për to që në fillim. Atëherë do të jeni shumë të lumtur me të korrat!

Furnizojini me lëndë ushqyese në kohën e mbjelljes

Domatet shpesh janë të ndjeshme ndaj sëmundjeve të ndryshme, por edhe ndaj kërpudhave. Ata gjithashtu kërcënohen nga kriket dhe afidet. Mund të parandaloni shumë sëmundje nëse i fekondoni në momentin e mbjelljes. Domatet kanë nevojë për shumë lëndë ushqyese, por fosfori është më i rëndësishmi për to në fillim. Falë saj, ato rriten bukur dhe piqen shpejt. Përveç kësaj, sistemi i tyre rrënjor do të ushqehet dhe rezistenca e tyre ndaj sëmundjeve do të rritet. Kur mbillni, shtoni pleh fosfori direkt në vrimën e mbjelljes, një lugë gjelle do të jetë e mjaftueshme.

Provoni hirin

Edhe pa pleh fosforik, mund ta provoni në mënyrë natyrale. Në vend të kësaj, shtoni hirin e përzier me humus dhe dhe në domate. Më pas mbulojini ato me një zgjidhje të dobët të permanganatit të kaliumit dhe keni mbaruar.

Miell peshku

Kjo është një zgjidhje që largon shumë njerëz për shkak të erës. Megjithatë, funksionon. Vendosni një peshk ose kokë peshku në pusin pranë domateve. Nuk duhet të jetë i gjithë peshku, vetëm pjesa e pangrënë. Një zgjidhje më e përshtatshme është mielli i peshkut në sasinë 100-150 g/m2. Nëse e shtoni dy herë në sezon, nuk do të bëni asgjë të keqe.

Shpërndarja e lëndëve ushqyese

Domatet duhet të furnizohen me lëndë ushqyese të mjaftueshme gjatë gjithë sezonit të rritjes, veçanërisht azot, kalium dhe fosfor. Pas fosforit, azoti është i rëndësishëm, të cilin mund ta reduktoni në momentin që fillojnë të lulëzojnë. Përkundrazi, rrisni kaliumin, i cili është i rëndësishëm për formimin e luleve dhe frutave.

Plehëroni rregullisht gjatë sezonit

Domatet gjithashtu kanë nevojë për mikroelemente, kalciumi është i rëndësishëm. Plehërojini rregullisht gjatë gjithë sezonit, në mënyrë ideale me një pleh të veçantë për domatet dhe specat. Është një pleh që ndër të tjera përmban edhe kalcium esencial. Dëshironi t’i furnizoni me kalcium veçmas? Mund t’u jepni lëvozhga veze të grimcuara.

Lotim i rregullt

Ujitni domatet rregullisht dhe tërësisht. Uji duhet të arrijë në rrënjë. Ujitni domatet në mënyrë që të mos lagni gjethet. Mund të çojë në sëmundje kërpudhore. Është më mirë që ata të ujiten me bollëk, por më rrallë.