Këshilla të dobishme

Metotreksati mund të dobësojë efektin e vaksinave kundër COVID-19. Çfarë lloj ilaçi është ky?

11views

Shkencëtarët nga Universiteti i Nju Jorkut Langone Health dhe FAU Erlangen-Nuremberg dhe Universitätsklinikum Erlangen në Gjermani ishin përgjegjës për kërkimin. Ata shikuan pacientët që vuanin nga sëmundjet inflamatore të varura imunologjikisht (IMID). Disa nga pjesëmarrësit po merrnin metotreksat, disa jo. Në studim morën pjesë edhe njerëz të shëndetshëm – ishte një grup kontrolli. Të gjithë morën vaksinën Pfizer/BioNTech mRNA COVID-19.

Doli se pas vaksinimit, përgjigja imune tek njerëzit që merrnin metotreksat ishte më e ulët se tek njerëzit që nuk e merrnin këtë ilaç ose ishin të shëndetshëm.

Siç citohet nga CNN, përgjigja e sistemit imunitar ndaj vaksinës Pfizer/BioNTech ishte adekuate në 28 nga 45 personat që merrnin metotreksat (62.2%). 204 njerëz të shëndetshëm nga 208 (98.1%) nga grupi i kontrollit dhe 34 persona nga 37 pacientë me IMID (91.9%) në trajtimin e të cilëve metotreksat nuk përdoret gjithashtu u përgjigjën në mënyrë të përshtatshme. Si në Nju Jork ashtu edhe në Gjermani, pacientët që merrnin metotreksat ishin mesatarisht më të moshuar se pacientët me IMID që nuk merrnin ilaçin dhe kontrollet.

Nuk është gjithçka. Shkencëtarët zbuluan gjithashtu se si rezultat i administrimit të vaksinës, limfocitet T – përgjegjës për përgjigjen imune qelizore – u shfaqën te njerëzit që nuk merrnin metotreksat pavarësisht se kishin një sëmundje inflamatore imunologjikisht, si dhe te njerëzit nga grupi i kontrollit. Kjo nuk ndodhi te pacientët që përdornin metotreksat.

Megjithatë, autorët e studimit theksojnë se studimi i tyre përfshinte një numër të vogël njerëzish, se reagimi ndaj vetëm një vaksine mRNA u kontrollua dhe se nuk përfshinte njerëz që ishin të infektuar asimptomatikisht me COVID-19. Siç theksojnë ata, kërkime të mëtejshme janë të nevojshme për mbrojtjen e pacientëve që vuajnë nga IMID kundër COVID-19.

Metotreksati është një ilaç citostatik nga grupi antimetabolit – është ilaçi më i përdorur nga ky grup. Qëllimi i tij është të ngadalësojë shumëzimin e qelizave që ndahen me shpejtësi (përfshirë qelizat e kancerit). Mund të administrohet me infuzion intravenoz ose me gojë, vetëm nën mbikëqyrjen e një specialisti.

Metotreksati përdoret për trajtimin e formave të rënda të psoriasis dhe formave inflamatore të sëmundjeve reumatoid (përfshirë artritin reumatoid dhe spondilitin ankilozues). Përdoret gjithashtu në sëmundjet e kancerit, si p.sh.

Lexoni gjithashtu: Si të përgatitemi për vaksinimin kundër COVID-19? 12 këshilla nga ekspertët

IRz