Këshilla të dobishme

Mindfulness: Merrni atë në 4 hapa

9views

Mindfulness po fiton gjithnjë e më shumë terren në jetën e përditshme stresuese të pamëshirshme, me shumë që provojnë praktikën e ndërgjegjes si pjesë e një rituali që përfundimisht i ndihmon ata të qëndrojnë të qetë – fizikisht dhe mendërisht – ndërsa përballen pa mundim me sfida të reja. Me fjalë shumë të thjeshta, ndërgjegjja është aftësia, e zhvilluar përmes praktikës, për t’i kushtuar vëmendjen e plotë diçkaje, duke ngadalësuar dhe vëzhguar plotësisht atë që po ndodh. Praktika e rregullt e ndërgjegjësimit mund të çojë në qetësinë e trupit dhe mendjes, por edhe në lidhjen e tyre, duke u bërë më të vetëdijshëm për veten.

Ka shumë mënyra për ta bërë vëmendjen pjesë të jetës suaj të përditshme, megjithatë stresi i përhapur që pushton gjithçka rreth nesh ka të ngjarë ta bëjë këtë tranzicion të vështirë. Për këtë arsye, ekspertët në këtë temë u bëjnë thirrje atyre që dëshirojnë të përpiqen të shtojnë qetësinë dhe paqen në jetët e tyre përmes ndërgjegjësimit, ta bëjnë këtë gradualisht, duke ndjekur së pari praktikat e tij.

Në fund të fundit, lëvizja dhe stërvitja e trupit tonë në përgjithësi është vërtetuar se ofron përfitime të konsiderueshme për trupin, duke ulur shanset për sëmundje dhe probleme shëndetësore në të ardhmen. Kështu, praktika e lëvizjes së ndërgjegjshme ndihmon në rritjen e ndërgjegjësimit për trupat tanë, tensionet, dhimbjet dhe stresorët që kanë nevojë për vëmendjen tonë. Duke e kryer atë, ne në thelb e shtyjmë trupin, në lidhje me shpirtin, të bëhet më i fortë dhe më i fokusuar në çdo gjë që vjen më pas dhe ka nevojë për vëmendjen tonë.

Katër këshilla për të krijuar praktikën përfundimtare të ndërgjegjes

1. Punoni mbi mendësinë

Sigurisht, për të arritur rezultatin maksimal, duke e përqendruar vëmendjen tuaj në diçka që dëshironi, para së gjithash duhet të punoni në mentalitetin tuaj. Kjo do të thotë se është e rëndësishme të gjesh burimin e njohurive që do t’ju ndihmojë të kuptoni thellësisht pse po bëni diçka. Para se të filloni, bëni vetes pyetjet e mëposhtme: Pse jeni të interesuar për lëvizjen e vetëdijshme dhe çfarë synimi do të dëshironit të arrinit nëpërmjet saj? Në këtë pikë, le ta bëjmë të qartë se një lëvizje e ndërgjegjësimit duhet të jetë e ngadaltë, e qëndrueshme dhe e kujdesshme, pa tension apo rraskapitje pas saj. Për shembull, disa poza joga mund t’ju ndihmojnë të përqendroni vëmendjen tuaj.

2. Qëndroni larg pajisjeve elektronike

Detoksikimi dixhital dhe pushimi nga mediat sociale po rezulton të jetë veçanërisht i rëndësishëm për harmonizimin e plotë të trupit dhe shpirtit. Kur kryeni një lëvizje ndërgjegjeje, përpiquni të mos përdorni asnjë pajisje elektronike (celular, laptop, TV) për të arritur përqendrimin që kërkoni.

3. Dëgjoni trupin tuaj

Lëvizja me vetëdije të plotë ju jep mundësinë të dëgjoni nevojat e trupit tuaj. Kështu, duke shmangur ekzagjerimin, rraskapitjen dhe sforcimin e trupit tuaj, ju mund të zbuloni përmes lëvizjes së ndërgjegjes një pikë të dobët që ka nevojë për më shumë forcim. Mos harroni se kjo praktikë kërkon lëvizje të buta dhe të ngadalta që konkurrojnë me frymëmarrjen.

4. Zgjidhni një lëvizje që ju pëlqen të ndiqni

Ashtu si me ushtrimet, ashtu edhe me praktikat e ndërgjegjes, në mënyrë që ato t’ju sjellin rezultatin e dëshiruar, duhet të argëtoheni gjatë kryerjes së tyre. Nëse një lëvizje që zgjidhni ju vështirëson ose shpejt humbisni motivimin për të, është më mirë të kërkoni një tjetër. Për të rritur ndjenjën e argëtimit gjatë kryerjes së tij, mund ta provoni me një mik së bashku.

formë.gr