Këshilla të dobishme

Mononukleoza është një sëmundje e vështirë. Çfarë duhet të dini për sëmundjen e puthjes?

12views

Mononukleoza është një sëmundje që quhet edhe “sëmundja e puthjes” ose “sëmundja e studentëve”, sepse transmetohet përmes pështymës. Kur prek një person është shumë e pakëndshme dhe trajtimi është mjaft i gjatë, por në të njëjtën kohë është edhe gjëja e fundit që vret një person. Mund të sulmojë një person vetëm një herë në jetë. Është një sëmundje infektive e shkaktuar nga i ashtuquajturi virus EB.

Cilat janë simptomat e sëmundjes?

Është shumë interesante që shpesh simptoma e vetme është lodhja e tepërt. Në një fazë të mëvonshme, arrin zgjerimi i nyjeve limfatike, të cilat nuk mund të anashkalohen më. Pason gjithashtu një dhimbje të fytit, dhe mëlçia dhe shpretka shpesh zmadhohen. Në një rast akut do të shfaqen ethe shumë të larta, të cilat nuk mund të reduktohen me pako të ftohta apo antibiotikë.

Si trajtohet mononukleoza?

Edhe pse periudha e inkubacionit është vetëm katër deri në gjashtë javë, periudha e trajtimit është shumë më e gjatë. Duke qenë se sëmundja prek mëlçinë dhe shpretkën, është e nevojshme të ndiqni një dietë të gjatë, kohëzgjatja e së cilës llogaritet të jetë të paktën gjashtë muaj. Nëse sëmundja nuk është në fazë akute, nuk është e nevojshme të qëndroni në spital në departamentin infektiv. Mjekët përshkruajnë të paktën një muaj pushim në shtrat dhe tre muaj të tjerë pa ushtrime fizike.

Sa i përket medikamenteve specifike, antipiretikët jepen për të ulur temperaturën, jo antibiotikë siç besojnë shumë.

A është e mundur të kurohet mononukleoza pa ndërhyrjen e mjekut?

JO! Është vërtet e nevojshme të kërkoni kujdes mjekësor për simptomat e mononukleozës. Kjo nuk është një sëmundje që mund të kurohet në shtëpi. Çdo vonesë në vizitën te mjeku mund të ketë pasoja të rënda shëndetësore.

Si duket dieta gjashtëmujore?

Siç u përmend tashmë, periudha e inkubacionit pasohet nga një dietë gjashtëmujore. Kjo përbëhet nga një sasi e madhe lëngjesh (duhet të pini të paktën dy litra në ditë), dhe gjithashtu duhet të shmangni alkoolin, i cili është një ngarkesë e madhe për mëlçinë. Ju gjithashtu duhet të kufizoni ushqimet me yndyrë, të cilat janë ushqimet e skuqura ose ëmbëlsirat (sidomos çokollata është një tabu e madhe).

Është ideale për të gatuar ushqimin në ujë dhe jo për të kripur ushqimin. Që në fillim pacienti duhet të shmangë edhe ushqimet pikante, lejohen vetëm barishtet.