Këshilla të dobishme

Mononukleoza infektive: Sëmundja e puthjes. Sa e rrezikshme është ajo?

12views

Virusi Epstein-Barr (EBV) është një nga viruset më të zakonshëm tek njerëzit – pothuajse të gjithë janë të infektuar në një moment të jetës. Vlerësohet se kjo vlen deri në 90-95 për qind. të rriturit, shumica e të cilëve janë të infektuar asimptomatikisht dhe nuk janë të vetëdijshëm për ekspozimin e tyre ndaj virusit. Kjo vlen në mënyrë të barabartë për burrat dhe gratë.

Mononukleoza e shkaktuar nga virusi EBV gjendet edhe tek fëmijët e vegjël dhe adoleshentët, përveç të rriturve. Pse? Infeksioni zakonisht ndodh përmes kontaktit me pështymë, kështu që fëmijët që vendosin lodra të përbashkëta në gojë ose adoleshentët gjatë pubertetit, kur ndodhin puthjet e tyre të para, janë më të rrezikuarit. Sa më i vjetër të jetë personi, aq më e rëndë është zakonisht sëmundja.

Virusi EBV mund të transmetohet edhe seksualisht dhe nëpërmjet kontaktit me gjakun. Infeksioni mund të ndodhë edhe në rast të transplantimit të palcës kockore të infektuar ose organeve të infektuara. Vetëm të qenit në të njëjtën dhomë me një person të sëmurë nuk çon në infeksion.

Vlen të theksohet se personat që kanë mononukleozë bëhen plotësisht imunë ndaj sëmundjes, por janë bartës të virusit EBV gjatë gjithë jetës (qëndron në trup në formë latente).

Virusi i mononukleozës hyn në gjëndrat e pështymës dhe shumohet atje. Ju nuk do ta vini re menjëherë infeksionin – simptomat e para të mononukleozës shfaqen vetëm pas një muaji (30-50 ditë). Për disa njerëz kjo periudhë mund të jetë edhe më e gjatë.

Mononukleoza është e lehtë të ngatërrohet me një ftohje, dhe kur simptomat përkeqësohen, me grip ose bajame. Analizat e gjakut do të japin një përgjigje të qartë, duke treguar numrin e qelizave të bardha të gjakut dhe praninë e limfociteve të aktivizuara.

Fëmijët me mononukleozë nuk kanë oreks, janë të lodhur dhe ankohen për dhimbje në shpinë, në këmbë dhe në stomak (te të rriturit do të jetë një ndjenjë “prishjeje”, dhimbje muskulore dhe me përparimin e sëmundjes mund të shfaqen edhe të përziera). Do të ndihemi keq për disa ditë. Kjo sëmundje shkakton edhe rrjedhje të hundës. Gradualisht, të dy grupet zhvillojnë ethe dhe dhimbje të fytit afatgjatë dhe nyjet limfatike të qafës së mitrës zmadhohen dhe zmadhohen. Nëse virusi ka prekur fytin dhe bajamet, mbi to vërehet një shtresë e bardhë ose e verdhë dhe ka vështirësi në gëlltitje dhe në të folur. Ka një erë të pakëndshme nga goja. Në mononukleozë, më shpesh tek fëmijët, vërehet zmadhimi i shpretkës dhe mëlçisë. Ndonjëherë ka ënjtje në qepallat, urën e hundës ose vetullat.

Në javën e dytë të sëmundjes, mund të shfaqet një skuqje – është e ngjashme me atë që shfaqet me ethet e kuqe (ne shkruajmë për skarlatinë TUTUAJ), por kjo është një simptomë mjaft e rrallë. Nëse shfaqet një skuqje, ajo më së shpeshti është e vendosur në bust. Nëse përdoret trajtim jo i duhur, skuqja mund të mbulojë një zonë më të madhe të trupit.

Si rregull, mononukleoza tek fëmijët është më e lehtë. Mononukleoza infektive e plotë shfaqet kryesisht te njerëzit e moshës 15-25 vjeç.

Sëmundja zgjat mesatarisht dy javë, megjithëse ka raste që mund të zgjasë deri në një muaj. Pasi të ketë kaluar, lodhja kronike mund të vazhdojë.

Trajtimi i mononukleozës është simptomatik. Acyclovir ose ibuprofen dhe paracetamol përdoren për të ulur temperaturën. Në rast të dhimbjes së fytit, përveç analgjezikëve oral, mund të përdoren preparate aerosol. Bëhen edhe shpëlarje, p.sh. Nëse ndodhin komplikime bakteriale, mjeku do të përshkruajë antibiotikë.

Nëse trajtimi i zbatuar nuk sjell përmirësim, pacienti me mononukleozë mund të kërkojë shtrimin në spital. Më pas pacientit i jepen steroide. Pacientët këshillohen të pushojnë dhe të pinë shumë lëngje.

Si të parandaloni mononukleozën? Mbani mend disa rregulla bazë dhe ua kaloni fëmijëve tuaj. Para së gjithash, mos pini nga gota, gota e dikujt etj., mos hani sanduiçe ose fruta që dikush tashmë i ka kafshuar, përdorni takëmet tuaja dhe shmangni kontaktin e duarve me gojën tuaj. Kryesisht, një mënyrë jetese higjienike. Kujdesuni gjithashtu për imunitetin tuaj dhe ushqehuni shëndetshëm.

Një vaksinë për mononukleozën ende nuk është shpikur.

Komplikimet pas mononukleozës nuk janë shumë të zakonshme. Këto përfshijnë: këputje të një shpretkë të zmadhuar, inflamacion të mëlçisë, superinfeksione bakteriale, erozione dhe ulçera të organeve gjenitale, anemi hemolitike, trombocitopeni, inflamacion të pankreasit, testikujve, zemrës, trurit dhe meningjeve.

Virusi EBV, i cili shkakton mononukleozën, mund të shkaktojë zhvillimin e kancerit të qarkullimit të gjakut, të ashtuquajturit Limfoma Burkitt.

IRz