Këshilla të dobishme

Mos e hidhni, bëni plehun tuaj. Lulet në vazo marrin jetë pas dimrit

9views

Ajri i thatë, rrymë, ditë më të shkurtra, me re. Të gjithë këta faktorë të jashtëm kontribuojnë në gjendjen e keqe të bimëve tona në vazo. Prandaj është mirë t’i ushqeni pas dimrit. Ju mund të bëni lehtësisht pleh shtëpiak për bimët e lulëzuara nga produktet që zakonisht i hidhni.

Bëhuni zero mbetje dhe forconi bimët tuaja me një dozë solide vitaminash dhe mineralesh të rëndësishme. Rezultatet e para do t’i vini re shpejt. Plehrat gjithashtu do të forcojnë lulet që mbillni në vazo në tarracë ose ballkon.

Lulet në vazo kanë nevojë për fekondim të rregullt

Ka një sasi të caktuar dheu në tenxhere, e cila shpejt bëhet sterile pa fekondim. Pas një kohe të caktuar, bimët nuk kanë më lëndët ushqyese që u nevojiten për rritjen dhe lulëzimin e duhur. Në dimër, ato dobësohen më tej nga ajri i thatë dhe ndryshimet e shpejta të temperaturës gjatë ventilimit.

Pas dimrit, prandaj rekomandohet përdorimi i një plehërimi të pasur me azot, kalium, fosfor, magnez dhe shumë vitamina, veçanërisht nga grupi B. Janë këto përbërës që ndikojnë në gjendjen e bimëve tona në vazo dhe rikthen gjallërinë e tyre. Të gjithë përbërësit e listuar do të gjenden në këtë lëndë ushqyese.

Bëni pleh shtëpiak për bimët e lulëzuara nga frutat dhe perimet e mbetura që zakonisht i hidhni. Megjithatë, sigurohuni që këto mbetje të mos jenë të kalbura ose të mykura. Këtë pleh mund ta përdorni si për lulet që keni në shtëpi ashtu edhe për ato në ballkon apo tarracë në pranverë dhe verë.

Bëni pleh nga mbetjet. Rigjenerohen shpejt pas dimrit

Për të përgatitur një pleh ushqyes për bimët e lulëzuara, ju nevojiten copa të prera perimesh dhe frutash që zakonisht përfundojnë në plehra. Në këtë mënyrë, asgjë nuk shkon dëm në kuzhinë dhe lulet tuaja rifitojnë forcën e tyre pas sezonit të ngrohjes.

Këto mund të jenë, për shembull, mbetjet e specave, brokolit, domateve, bananeve, rrushit, mollëve, dardhave, avokados dhe karotave. Plehrat do të fermentohen, kështu që do t’ju duhet edhe sheqer ose melasa. Raporti është si më poshtë: për çdo 1 kg mbetje ka 1 kg sheqer.

Si të bëni pleh fermentimi për bimët e lulëzuara?

Mbetjet e frutave dhe perimeve vendosini në një enë me litër. Spërkateni me një sasi të mjaftueshme sheqeri ose melase dhe mbulojeni me ujë të valuar në temperaturën e dhomës. Mbulojeni enën me leckë ose garzë për të shpejtuar procesin e fermentimit. Vendoseni në një vend me hije dhe të freskët dhe lëreni të qëndrojë për 2 javë.

Për shkak të erës së plehut, është më mirë ta zhvendosni enën në bodrum, dhomë të shërbimeve ose garazh. Pas dy javësh, kullojeni plehun dhe hidheni në shishe më të vogla deri në ¾ e lartësisë së tij dhe mbulojeni me kapak. Mos e vidhni kapakun, lëreni mënjanë për 2 javë të tjera. Pas kësaj kohe, kur procesi i fermentimit të ketë mbaruar, mbyllni shishet dhe vendosini në frigorifer.

Lënda ushqyese do të mbetet e freskët gjatë gjithë vitit. Hollojeni plehun e bërë vetë për bimët me lule në raport 1:10 me ujë dhe ujisni bimët sipas nevojës. Efektet do t’i vini re shumë shpejt.