Këshilla të dobishme

Mospërmbajtja e stresit mund të jetë e frikshme. Kur nuk e dini nëse mund ta mbani urinën kur teshtini apo qeshni

9views

Në rastin e mosmbajtjes, bëhet fjalë për rrjedhje të urinës. Në këtë rast, megjithatë, nuk bëhet fjalë për rrjedhje të urinës për shkak të stresit, siç shumë besojnë gabimisht nga emri. Bëhet fjalë për një rrjedhje të urinës që shkaktohet nga aktivitete të zakonshme, të paforcuara si kollitja, e qeshura, teshtitja ose ushtrime dhe lëvizje të ndryshme. Këto aktivitete më pas shkaktojnë një rrjedhje më të madhe ose më të vogël të urinës.

Kë prek inkontinenca e stresit?

Inkontinenca e stresit është një sëmundje tipike veçanërisht për femrat, e cila i prek ato për shkak të ndryshimeve fizike gjatë jetës së tyre. Prandaj nuk është një gjendje e lindur, por e fituar. Ajo pason, për shembull, shtatzëninë dhe lindjen e fëmijës ose menopauzën. Deri në një të tretën e grave të moshës së mesme dhe të moshuar vuajnë nga mospërmbajtja e stresit. Tek gratë, sëmundja është dy herë më e zakonshme se tek burrat.

Çfarë e shkakton atë?

Aktivitetet e lartpërmendura, si kolla dhe e qeshura, shkaktojnë rritje të presionit intra-abdominal. Në një rast të tillë, uretra duhet të reagojë duke u mbyllur në vetvete. Por pas ndryshimeve fizike të përmendura, shpesh nuk është i montuar siç duhet, dhe për këtë arsye nuk nivelohet siç duhet. Pas lindjes dhe menopauzës, muskujt e dyshemesë së legenit dobësohen.

Cilat janë fazat e tij?

Në fazën e parë, inkontinenca e stresit shfaqet relativisht lehtë, përkatësisht rrjedhja e urinës pikë-pikë gjatë aktiviteteve të sipërpërmendura si kolla, por edhe ngritja e sendeve të rënda.

Faza e dytë është tashmë më serioze dhe inkontinenca e stresit vështirë se mund të anashkalohet: ajo manifestohet edhe gjatë aktiviteteve që nuk shkaktojnë presion kaq të fortë intra-abdominal. Të tilla janë, për shembull, vrapimi ose ecja në shkallë. Mospërmbajtja mund të fillojë të ndikojë negativisht edhe në jetën tuaj seksuale.

Në fazën e tretë, rrjedhja e urinës tashmë ndodh gjatë aktiviteteve normale si ecja, praktikisht gjatë gjithë kohës.

Terapia

Inkontinenca e stresit mund të trajtohet. Përpara operacionit është e mundur të provoni produkte të ndryshme ose jastëkë për mosmbajtjeje.