Këshilla të dobishme

Mospërmbajtja urinare – si të parandalohet dhe trajtohet?

17views

Inkontinenca urinare është humbja e pavullnetshme e urinës, duke zbrazur pjesërisht ose plotësisht fshikëzën. Gjendja më e zakonshme është inkontinenca e urinës nga stresi, e karakterizuar nga humbja e vetëm disa pikave të urinës, zakonisht gjatë ushtrimeve – ushtrimeve, vrapimit. Gjithashtu ndodh papritur – kur teshtijmë, fillojmë të kollitemi ose qeshim.

Shkaqet e mundshme të mosmbajtjes së urinës nga stresi përfshijnë lindjen e vështirë të fëmijëve, infeksionet e traktit urinar ose vaginale dhe sforcimet fizike afatgjatë. Përveç kësaj, gjatë menopauzës, mungesa e hormoneve mund të shkaktojë relaksim të muskujve të legenit.

Faktorët që mund të ndikojnë në shfaqjen e sëmundjeve përfshijnë obezitetin dhe mbipeshën, duhanin dhe konsumimin e kafeinës. Mospërmbajtja urinare mund të ketë një bazë neurologjike (mosmbajtje urinar refleks) dhe të shoqërojë sëmundje të tjera serioze (p.sh. goditje në tru, sklerozë të shumëfishtë).

Parandalimi efektiv përfshin ndryshime në stilin e jetës – shmangien e kapsllëkut, mbajtja e një peshe të shëndetshme, kufizimi i alkoolit, nikotinës dhe kafeinës dhe zbrazja e plotë e fshikëzës, veçanërisht pas natës.

Rekomandohen ushtrime Kegel – shtrëngimi i rregullt i muskujve të legenit. Në rastet më të avancuara përdoret trajtimi farmakologjik (hormonal) dhe procedurat kirurgjikale janë më pak të zakonshme.

Diagnostifikimi i sëmundjes kërkon, para së gjithash, tejkalimin e turpit dhe shkuarjen te mjeku – mund të jetë një gjinekolog ose një urolog. Bëhen analiza laboratorike të urinës dhe gjakut, analizat urodinamike, ekografia dhe, për fat të keq, më pak e këndshme, palpimi i prostatës tek meshkujt dhe ekzaminimi gjinekologjik tek femrat.

Atzdrowie.interia.pl, ne bëjmë çdo përpjekje për të ofruar vetëm informacion të verifikuar dhe të besueshëm në lidhje me simptomat dhe parandalimin e sëmundjeve, sepse besojmë se ndërgjegjësimi dhe njohuritë në këtë fushë do të ndihmojnë në ruajtjen e shëndetit të mirë për më gjatë. Megjithatë, ky artikull nuk përbën këshillë mjekësore dhe nuk mund të zëvendësojë diagnozën dhe konsultimin me një mjek ose specialist.