Këshilla të dobishme

Mpiksja e gjakut në këmbë. 5 shenja kryesore me të cilat mund ta njohësh me siguri

23views

Kur një mpiksje gjaku formohet në këmbë, mund të jetë shumë serioze dhe shpesh kërkon trajtim urgjent mjekësor. Megjithatë, nuk është gjithmonë e lehtë të pranohet se një formacion i tillë është formuar në trup. Në të njëjtën kohë, shumë shpejt mund të rrezikojë jetën e një personi. Dhe kjo është kur mpiksja shkëputet dhe fillon të udhëtojë përmes qarkullimit të gjakut.

Koagulimi i pabesë i gjakut

Koagulimi i gjakut është pronë e tij natyrore, por tek disa njerëz është shumë i zhvilluar, dhe kështu formimi i mpiksjes së gjakut ndodh më shpesh. Ata mund të mos jenë thelbësisht të rrezikshëm në vetvete, por problemi është kur çlirohen dhe fillojnë të udhëtojnë drejt trurit ose zemrës. Ky është një tregues i drejtpërdrejtë i një goditjeje ose sulmi në zemër. Në disa raste, mpiksja e gjakut mund të hyjë gjithashtu në mushkëri dhe të shkaktojë një gjendje jashtëzakonisht të rëndë të quajtur emboli pulmonare.

Dhe si formohet në të vërtetë një mpiksje e tillë gjaku? Është mjaft e thjeshtë. Kjo zakonisht ndodh kur trombocitet e shumta grumbullohen së bashku. Ky proces është shumë i dobishëm në rast lëndimi, pasi mund të shërojë plagën dhe të parandalojë rrjedhjen e gjakut nga trupi. Problemi vjen kur mpiksjet e gjakut shfaqen aty ku nuk ka dëmtim të dukshëm.

Ënjtja e papritur në këmbë mund të tregojë një mpiksje gjaku. / Foto: Shutterstock

Rreziqet dhe simptomat

Megjithatë, faktorët e jashtëm rrisin gjithashtu rrezikun e mpiksjes së gjakut. Ky është veçanërisht rasti me ilaçet që mund të çojnë në koagulim më të lartë të gjakut. Mjeku juaj duhet t’ju tërheqë vëmendjen ndaj kësaj kur ju përshkruan barna të tilla. Rreziku gjithashtu rritet ndjeshëm për duhanpirësit.

Faktorët e rrezikut përfshijnë gjithashtu moshën, operacionin e fundit, mbipeshën, shtatzëninë, historinë familjare ose gjendjen shëndetësore. Nga çështjet e ndikimit, atëherë bëhet fjalë për ulje të gjata, veçanërisht në fluturimet me distanca të gjata.

Mpiksjet e gjakut shfaqen ndryshe në varësi të vendit ku ndodhen në trup. Këmbët dhe duart janë dy vendet më të zakonshme ku mund të formohet një mpiksje gjaku.

Sipas faqes së internetit të NHS, simptomat më të zakonshme të raportuara të një mpiksjeje në këmbë përfshijnë dhimbje pulsuese ose ngërçe, ënjtje, kruajtje, skuqje dhe nxehtësi në një vend.

Njerëzit mund të përjetojnë gjithashtu gulçim të papritur ose dhimbje të mprehtë në gjoks kur përpiqen të thithin. Mund të ndodhë edhe kollitja e gjakut. Megjithatë, në një rast të tillë, tashmë është një gjendje e rëndë kur mpiksja e gjakut është lëshuar. Menjëherë duhet të konsultoheni me një mjek.

Foto: Shutterstock, burimet: , ,