Këshilla të dobishme

Mungesa e zinkut mund të dobësojë trupin. Njihni sinjalin e trupit që po mbaron

14views

Zinku është një element thelbësor për trupin e njeriut dhe ne nuk jemi në gjendje ta prodhojmë vetë. Prandaj është e nevojshme që ta marrim në sasi të mjaftueshme nga dieta. Ne do t’ju tregojmë se si të kuptoni se trupi juaj kërkon zink dhe si ta plotësoni atë me dietën tuaj.

Rritja e duhur dhe lëkura e shëndetshme

Lëkura është organi ynë më i madh i jashtëm, na mbron nga ndikimet mjedisore. Zinku është absolutisht thelbësor për funksionimin e duhur të lëkurës. Me zink të mjaftueshëm zvogëlohen manifestimet e akneve, korrigjohen ekzema dhe moderohet shfaqja e ekzemave të lëkurës.

Për fëmijët, zinku është thelbësor për rritjen e shëndetshme të kockave dhe kyçeve. Ka një efekt në formimin e sistemit imunitar, mbështet gjëndrën tiroide dhe shërimin e shpejtë të plagëve.

Si të dalloni mungesën e zinkut

Mungesa e zinkut është një kërcënim serioz për trupin, megjithëse ndodh mjaft rrallë. Foshnjat, njerëzit që pinë alkool ose ata që marrin drogë për të dobësuar sistemin imunitar janë në rrezik. Mungesa e rëndë e zinkut manifestohet me rritje dhe zhvillim të dëmtuar, diarre, pjekuri seksuale të ndrydhur, skuqje të lëkurës, mungesë përqendrimi dhe agresiviteti.

Ne flasim për një mungesë më pak serioze të zinkut kur marrim pak prej tij në dietën tonë. Individët kanë probleme me rrallimin e flokëve, vuajnë nga gjendjet e ankthit, e bën më të vështirë shërimin e plagëve dhe mund të kenë probleme me fertilitetin. Ata gjithashtu kanë një oreks të reduktuar, lëkurë të thatë dhe shpesh vuajnë nga sëmundje virale për shkak të një sistemi imunitar që nuk funksionon mjaftueshëm.

Zinku mund të merret nga shumë lloje ushqimesh, për shembull lakra është e pasur me zink. / Foto: Shutterstock

Kush duhet të monitorojë marrjen e zinkut?

Marrja e zinkut është e rëndësishme për të gjitha grupet e popullsisë, por disa janë më të rrezikuar. Njerëzit me sëmundje gastrointestinale, vegjetarianët, foshnjat, anemikët, njerëzit me sëmundje të veshkave, alkoolistët dhe gratë shtatzëna dhe laktuese vuajnë nga mungesa e zinkut.

Doza e rekomanduar ditore është 11 mg zink për burrat dhe 8 mg zink për gratë. Gratë shtatzëna dhe ato në laktacion duhet të kenë më shumë zink.

Zinku në dietë

Zinku mund të merret nga shumë burime natyrore dhe shtazore:

  • mishi i kuq dhe shpendët
  • peshk dhe ushqim deti
  • bishtajore, fara dhe arra
  • produktet e qumështit dhe vezët
  • lakër, bizele, panxhar

Foto: Shutterstock, burimi: