Këshilla të dobishme

Ndikimi i nikotinës në shëndet

13views

Nikotina është një përbërje kimike organike që gjendet natyrshëm në gjethet dhe rrënjët e duhanit. Nikotina është një alkaloid, si substanca të tjera të njohura varësie, dehëse dhe shpesh helmuese (p.sh. kafeina, morfina, kokaina, strikinina). Varësia nga nikotina – Varësia nga duhani (nikotina) është një sëmundje që duhet trajtuar si çdo tjetër. Pirja e duhanit afatgjatë (edhe në formën e purove, llullave, snuffit) dhe të ashtuquajturat. Pirja pasive e duhanit mund të ketë efekte katastrofike në shëndetin tonë:

– sëmundjet e sistemit të frymëmarrjes

– rrezik më i lartë për sëmundje të zemrës (infarkt) dhe goditje në tru

– tumoret malinje jo vetëm të mushkërive, por edhe të laringut, zgavrës me gojë dhe faringut, fshikëzës urinare, pankreasit dhe qafës së mitrës

– Rreziqet e infertilitetit dhe shtatzënisë.

Nikotina është një substancë psikoaktive – ajo stimulon qelizat nervore dhe lëshon neurotransmetues që ndikojnë në tru (serotonin, norepinefrinë, dopamin).

Pirja e duhanit është një kënaqësi e përkohshme, por me çdo dozë pasuese duhet të konsumoni gjithnjë e më shumë nikotinë. Ndryshe nga sa duket, nikotina nuk qetëson, por stimulon. Një duhanpirës kërkon një cigare sepse ai ose ajo përjeton dëshira për nikotinë me simptoma të qarta fizike.

Më të njohurat dhe gjerësisht të disponueshme janë produktet që përmbajnë nikotinë që përdoren për të reduktuar gradualisht dozën e marrë – tableta, mishrat e dhëmbëve, inhalatorët. Nikotina gjendet gjithashtu në cigaret elektronike gjithnjë e më të njohura. Vlen të kujtohet se të gjithë këta zëvendësues mund të jenë gjithashtu të rrezikshëm dhe të shkaktojnë helmim nga nikotina.

Metoda të tjera të luftimit të cigareve përfshijnë barnat e specializuara, por edhe metodat natyrale (akupunkturë, hipnozë). Megjithatë, gjëja më e rëndësishme është dëshira për të hequr qafe varësinë dhe vullneti i fortë i duhanpirësit.