Këshilla të dobishme

Në fund të fundit, a është gogësira ngjitëse? Ekspertët shpjegojnë se çfarë po ndodh

10views

Pse gezojmë kur shohim dikë tjetër duke e bërë këtë?

Është thuajse e pamundur të shohësh dikë të gogësisë dhe në minutat e ardhshme të mos ketë gogëllyer as. Gërzitja është një taktikë primitive që nuk kufizohet vetëm tek njerëzit, por edhe kafshët gogësin shpesh dhe kjo për shumë arsye. (Dhe jo, nuk ndodh vetëm kur jeni të lodhur ose të përgjumur).

Sipas ekspertëve të Stylist, gogëzimi është një lloj instinkti. Nëpërmjet këtij procesi, përveç faktit që truri është i oksigjenuar, do të thotë edhe se ai përpunon informacione të rëndësishme.

Por pse është ngjitës fakti që gogëllimi është ngjitës?

Sipas ekspertit të gjumit dhe themeluesit të easysleepguide.com, Penny Albright, “është një shenjë e mirë dhe e shëndetshme kur dikush imiton një gogëllim. Zgjedhja ngjitëse është një formë “pasqyra sociale”ku ne imitojmë veprimet e të tjerëve dhe lidhet me ndjeshmërinë dhe krijimin e lidhjeve sociale”.

Psikoterapistja dhe ekzekutivi Desiree Silverstone pajtohet, duke shpjeguar se neuronet në trurin tonë janë përgjegjës për ‘gogëllimin ngjitës’, duke treguar si mund të kuptojmë dhe të lidhemi me situatën e tjetrit.

“Kërkimet e fundit tregojnë se njerëzit kanë neurone pasqyre, një lloj qelize truri që na ndihmon të kuptojmë dhe të ndjejmë ndjeshmërinë ndaj emocioneve të të tjerëve”, shpjegon Silverstone.

Herën tjetër që ju gogësni, pasi keni parë dikë tjetër të zhurtesë së pari, dijeni këtë është për shkak të mekanizmave mimetikë dhe është një tregues i shëndetshëmduke treguar se truri percepton situatën në të cilën ndodhen ata përreth jush.

jenny.gr