Këshilla të dobishme

Nëse fle me këtë, lëre mënjanë. Eksperti rekomandon si të keni gjumë cilësor

7views

Pizhamet janë një pjesë thelbësore e veshjeve të natës, veçanërisht në dimër kur shtëpia është jashtëzakonisht e ftohtë. Ekspertët kanë një mendim të ndryshëm për të. Ata pretendojnë se një shtresë e ngrohtë veshjesh vetëm e bën më të vështirë të biesh në gjumë.

Një dele, dele e dytë, dele e tretë…. dhe kështu me radhë ad infinitum. Gjumi nuk vjen as pas një ore. Ky është një problem që prek gjithnjë e më shumë njerëz. Në fakt ka shumë shkaqe, por shkaku më i zakonshëm është stresi. Është e rëndësishme të dini se si të silleni me të. Sipas ekspertëve, nivelet e stresit mund të reduktohen me aktivitet të rregullt fizik ose meditim.

Megjithatë, ekziston një mënyrë tjetër që mund të duket e diskutueshme në shikim të parë. Ai përfshin pizhamat, ose më mirë mungesën e tyre. Sammy Margo, një fizioterapiste britanike, pohon se gjumi lakuriq ju ndihmon të bini në gjumë më shpejt.

Temperatura e trupit është çelësi për të fjetur

Gjatë gjumit, temperatura e trupit ulet me një gradë Celsius. Ky është një fenomen krejtësisht normal dhe natyror. Temperatura e lartë në dhomën e gjumit mund ta vështirësojë këtë gjë, e cila manifestohet me probleme për të fjetur. Akoma më keq, ndikon në prodhimin e melatoninës, hormonit përgjegjës për rregullimin e ciklit ditor.

Sammy Margo është një fizioterapiste britanike që ndihmon në luftimin e pagjumësisë. Në një intervistë për portalin Metro, ajo zbuloi se asgjë nuk e bën më të lehtë të biesh në gjumë sesa…. mungesa e pizhamës. “Temperatura e trupit tuaj luan një rol kyç në rënien në gjumë”, thotë eksperti. Është e lidhur ngushtë me ritmin e përditshëm të trupit. Kur trupi ftohet, truri merr impulsin se është koha për të fjetur. Fjetja lakuriq ndihmon në uljen e temperaturës së trupit më shpejt dhe për këtë arsye është më e lehtë të biesh në gjumë.

Pizhamet janë një gjë e së kaluarës

Ky nuk është avantazhi i vetëm i gjumit lakuriq. Ekspertët theksojnë se mos veshja e pizhameve mund të ndihmojë në përmirësimin e jetës intime dhe rritjen e intimitetit mes partnerëve. Mungesa e një barriere në formën e veshjes mundëson kontaktin lëkurë me lëkurë, gjë që rrit nivelin e oksitocinës – hormonit të lumturisë dhe dashurisë.

Gjumi pa të brendshme sjell shumë përfitime, veçanërisht për gratë. Gjatë ditës, zonat intime mbulohen fort. Qarkullimi jo i duhur i ajrit kontribuon në shumëzimin e baktereve, të cilat mund të çojnë në infeksione. Nëse jeni nga ata persona që luftoni herë pas here infeksionet, hidhni brekët në favor të një këmishe të gjatë që lejon lëkurën të “marrë frymë” normalisht dhe mundësisht të hiqni dorë fare nga veshjet e natës.