Këshilla të dobishme

Nëse jeni duke prerë bozhure, përdorni vetëm metodën 5-6, përndryshe nuk do të keni lule të bukura në pranverë.

12views

Bozhuret janë padyshim mbretëreshat e kopshtit. Kur ato lulëzojnë, është e vështirë t’i heqësh sytë. Fatkeqësisht, kujdesi për ta mund të jetë pak kapriçioz. Çfarë duhet të bëni për t’i bërë ato të lulëzojnë gjatë sezonit? Përveç ujitjes, prerja është gjithashtu e rëndësishme.

Kur dhe si të presim bozhure?
Foto: shutterstock/Tatyana Bakul

Në maj dhe qershor, lule jashtëzakonisht të habitshme, të rrumbullakëta dhe disi orientale fillojnë të lulëzojnë në shumë kopshte. Tipari i tyre më dallues janë petalet e shumta dhe të dendura që ngjajnë me një mandala. Bëhet fjalë për bozhure. Ata vijnë në shumë ngjyra duke përfshirë rozë, të kuqe dhe të bardhë. Si të kujdesemi për to në mënyrë që të rriten të freskët dhe të shëndetshëm?

Çfarë duhet të bëni për të lulëzuar bozhure? Filloni me vendndodhjen më të mirë

Bozhuret nuk janë më të lehtat për t’u rritur, por nëse kujdeseni mirë për to, ato do t’ju shpërblejnë me lule të bukura dhe të freskëta. Kur vendosni për ta, para së gjithash, ata ju duhet të gjeni një vend të përshtatshëm të përhershëm, sepse vërtet nuk u pëlqen transplantimi. Vendi duhet të jetë me diell, i ngrohtë, i mbrojtur nga era dhe relativisht i madhsepse rriten mjaft, dhe toka duhet të jetë e përshkueshme, pjellore dhe pak acid. Ata mbillen në fund të gushtit dhe në fillim të shtatorit.

Çfarë pëlqejnë bozhuret? Ata nuk kanë nevojë për lotim të shpeshtë

Peonies nuk kërkojnë lotim intensiv. Uji rregullisht vetëm në sezonin e thatë dhe në raste të tjera vetëm kur është e nevojshme. Shmangni njomjen e gjetheve ndërsa e bëni këtë; drejtojeni rrjedhën e ujit direkt në tokë, përndryshe mund të shkaktoni shfaqjen e sëmundjes mykotike. Kur është fjala për fekondimi, bëjeni në pranverë (përgatitja e fosforit) dhe në vjeshtë (pleh). Kjo do të sigurojë që bima të ushqehet mjaftueshëm para lulëzimit dhe para dimrit. Mbani një sy të ngushtë në lule dhe gjethe, pasi bozhure është e ndjeshme ndaj sëmundjeve dhe dëmtuesve. Kjo është arsyeja pse është e rëndësishme që rregullisht të hiqni lulet e shpenzuara.

Drejtoni rrjedhën e ujit direkt në tokë, përndryshe mund të shkaktoni shfaqjen e një sëmundje kërpudhore.
Foto: pixabay/JillWellington

Kur dhe si të presim bozhure? Ka dy afate, por harrojini letrat

Peonies zakonisht priten në fillim të vjeshtës, zakonisht deri në mes të shtatorit, kur ende nuk ka kërcënim për ngrica. Pritini të gjitha kërcellet poshtë gjetheve. Në këtë mënyrë bima do të përgatitet për dimër, do të mbrohet nga dëmtuesit dhe në stinën e ardhshme do të lulëzojë me bollëk. Ka edhe mbështetës prerje pranverore, kur fillon sezoni i rritjes së bimës. beje nëse nuk e keni bërë këtë në vjeshtë. Gjithashtu, mos harroni shkurtimin e rregullt të bimëve me lule. Gjithashtu hiqni menjëherë çdo kërcell të dëmtuar, pasi kjo mund të jetë shenjë e sëmundjes. Falë kësaj, ajo do të lulëzojë edhe më bukur dhe me bollëk. Mos i prisni gjethet gjatë sezonit, pasi kjo do ta dobësojë shumë atë – një gabim i zakonshëm i kopshtarëve fillestarë. Pritini bozhuret me gërshërë të mprehtë të dezinfektuar, të cilat do t’i mbrojnë nga dëmtuesit. Bëjeni këtë përafërsisht 5-6 cm poshtë sythit ose në lartësinë e 1/3 e kërcellit, duke rinovuar kështu bimën dhe duke mbështetur rritjen e saj.

Peoniet zakonisht priten në fillim të vjeshtës, zakonisht nga mesi i shtatorit.
Foto: shutterstock/Surkova.foto

Redaksia Pasioni në ju.

Artikuj të ngjashëm:

Mos e vononi këtë trajtim. Në kulmin e sezonit, bozhuret hapin sytha mbresëlënës

Përhapeni ato nën bozhure dhe prisni derisa të lulëzojnë. Ata do të rriten aq bujarisht sa do të duan të dalin nga toka