Këshilla të dobishme

Nga prindi tek fëmija, nga fëmija te prindi. Kolla e mirë mund të krahasohet me një histori pa fund

11views

Jo çdo kollë është simptomë e ftohjes ose gripit. Nëse vuani nga periudhat e kollës së belbëzimit, mund të jetë kollë e mirë, me të cilën duhet të shkoni menjëherë te mjeku përpara se të infektoni një person tjetër të afërt. Kolla e mirë mund të krahasohet me një histori pa fund, pasi ngjitja e saj është e vërtetë i madh. Ai transmetohet ose gjatë kollitjes, ose gjatë teshtitjes ose puthjes. Më shpesh ndodh që kolla e mirë të kalohet nga prindi tek fëmija ose anasjelltas. Për të zbuluar në kohë sëmundjen, është e nevojshme të njihen simptomat. Dhe kur sëmundja ka marrë një person, është mirë të dihet se si do të vazhdojë trajtimi ose sa do të zgjasë sëmundja.

Në fillim, duhet të theksohet se duhet të tregohet kujdes i shtuar me foshnjat. Për ata, kolla e mirë mund të jetë fatale, edhe nëse foshnja është e vaksinuar. Vaksinimi nuk është një garanci se nuk do të infektoheni.

Çfarë është kolla e mirë?

Për të shmangur të gjitha spekulimet se çfarë është kolla e mirë, është e nevojshme të shpjegohet sëmundja. Është një sëmundje bakteriale, infektive që manifestohet kryesisht nga një kollë irrituese, e cila mund të rëndojë dhe shqetësojë një person deri në shtatë javë të gjata. Megjithatë, shpesh mund të zgjasë edhe gjysmë viti nëse nuk shfaqet në kohë dhe simptomat e tij nënvlerësohen.

Si shfaqet kolla e mirë?

Siç u përmend tashmë, simptoma kryesore është një kollë, madje edhe një kollë me belbëzim, gulçim që nuk ndihmohet nga shurupet. Nëse kjo shoqërohet me gojë ose të vjella, ndoshta rritje të temperaturës ose humbje peshe të papritur dhe të dukshme, duhet të kërkoni ndihmë mjekësore profesionale sa më shpejt të jetë e mundur.

Si trajtohet kolla e mirë?

Nëse mjekimi kapet në kohë, kolla e mirë mund të trajtohet me antibiotikë që hyjnë në fuqi menjëherë pas shpërthimit të sëmundjes. Megjithatë, kur sëmundja është në një fazë akute, antibiotikët administrohen vetëm për të parandaluar komplikimet negative.

Një sëmundje vdekjeprurëse për t’u kujdesur

Edhe pse njerëzit janë të vaksinuar kundër kollës së mirë, janë raportuar raste të vdekjes së papritur. Konkretisht, ishin foshnjat që u infektuan nga të dashurit e tyre.