Këshilla të dobishme

Një kopshtar me përvojë do të varros kova plastike në kopsht. Kjo është mënyra e vetme për të arritur fekondimin e duhur

14views

Keni dëgjuar për kompostues nëntokësor? Një përmirësim i tillë mund t’ju kursejë shumë punë në kopsht. Përveç kësaj, falë tij, ju gjithashtu mund të përdorni kontejnerë që përndryshe janë tashmë të ashtuquajturat fshirje. Kova të vjetra, kanaçe, fuçi, tenxhere apo edhe gypa dhe arka plastike do të bëjnë mirë. Edhe shporta me tela. Vetëm çdo enë më e vogël e bërë prej plastike ose metali.

Koshat e kompostos nëntokësore janë pjesërisht të groposura në tokë dhe kompostojnë kryesisht mbetjet e kuzhinës suaj. Kjo ide e madhe lindi në vitet 70 të shekullit të kaluar. Qëllimi i tij ishte kryesisht mbrojtja e grumbullit të kompostos nga dëmtuesit.

Mbetjet e kompostimit nën tokë

Meqenëse ato janë zhytur në tokë, është më mirë të përgatisni disa kontejnerë më të vegjël se një të madh. Tashmë për shkak të nevojës për t’i varrosur ato në tokë, e cila është punë e mundimshme e panevojshme në rastin e një kompostuesi të madh.

Shponi vrima rreth gjithë perimetrit dhe fundit të enës që do të fshihen në tokë. Këto do të lejojnë depërtimin e kompostos në tokë, kullimin dhe depërtimin e krimbave dhe insekteve të tjera të dobishme në kontejnerë.

Toka përreth do të veprojë gjithashtu si izolim. Ai ruan në mënyrë të besueshme nxehtësinë e krijuar nga dekompozimi i mbeturinave. Kontejnerët do të ruajnë gjithashtu lagështinë. Të gjithë këta faktorë kombinohen për të krijuar një mjedis ku mikrobet e kompostimit do të lulëzojnë.

Pa erë dhe pa dëmtues

Rezervuaret nëntokësore të lëndëve ushqyese mirëmbahen shumë mirë dhe gjithashtu prodhojnë më pak erëra. Ushqimi i kalbur në një grumbull plehrash në përgjithësi tërheq shumë dëmtues dhe miza frutash. Megjithatë, një kapak i montuar mirë do t’i pengojë ata të sulmojnë kompostuesin nëntokësor, të cilin mund ta peshoni me një gur më të madh për t’u siguruar.

Por ju gjithashtu mund të parandaloni një erë të pakëndshme duke shtuar grimca të ngurta në kompost. Për shembull kartoni, letër e copëtuar ose gjethe të copëtuara.

Foto: Shutterstock

Pleh natyral me efekt të gjatë

Kur të vijë koha dhe koshi ose koshat tuaja janë plot me plehra të errët dhe të pjekur, varrosni një enë tjetër midis shtretërve ose shkurreve. Hapni përsëri vrima rreth perimetrit dhe mbusheni me kompost të përgatitur. Gjatë ujitjes së bimëve, mos harroni të ujisni edhe shportat e përgatitura. Plehrat prej tyre gradualisht do të lëshohen në tokë dhe do të ushqejnë rrënjët e bimëve përreth në afat të gjatë.

Nuk duhet të shqetësoheni nëse bimët rreth kompostos nëntokësore janë mbi-fertilizuar. Ata do të nxjerrin nga ajo vetëm aq lëndë ushqyese sa do t’u nevojiten për rritjen e tyre të shëndetshme. Por ju, duke e derdhur ujin përsëri në plehrash, merrni një pleh natyral me çlirim të zgjatur. Dhe për më tepër, pothuajse pa punë dhe veçanërisht pa kimi të panevojshme.

Foto: Shutterstock, burimi: