Këshilla të dobishme

Një sëmundje e pakëndshme e quajtur akalazi. Parandalon depërtimin e duhur të ushqimit nga ezofag në stomak

8views

Akalazia është një çrregullim funksional i muskujve të lëmuar të organeve të zgavra. Megjithatë, në përgjithësi, kjo diagnozë i referohet një sëmundjeje të ezofagut në të cilën ka një shtrëngim në kryqëzimin e ezofagut me stomakun, më saktë në sfinkterin e poshtëm të ezofagut. Nëse ky sfinkter nuk funksionon siç duhet, përmbajtja acidike e stomakut (refluksi) kthehet në ezofag dhe shkakton akalazi.

Simptomat e akalazisë

Simptomat e mundshme të kësaj sëmundjeje janë dhimbje spazmatike gjatë ngrënies, urth ose probleme gjatë gëlltitjes. Problemi rëndohet kur jeni shtrirë, pasi përmbajtja e patretur e stomakut, vetëm nga graviteti, depërton në një masë më të madhe përsëri në ezofag. Kjo shpesh rezulton në shqetësime të mëdha të gjumit. Ekziston gjithashtu rreziku që lëngu të kthehet në rrugët e frymëmarrjes dhe të shkaktojë inflamacion të rrugëve të frymëmarrjes apo edhe pneumoni (pneumoni). Përveç kësaj, qëndrimi i gjatë i disa substancave agresive në ezofag mund të shkaktojë ndryshime qelizore malinje. Rreziku i kancerit të ezofagut rritet ndjeshëm me akalazinë e zgjatur dhe të patrajtuar.

Akalazia dhe funksioni i ezofagut

Normalisht, lëngjet dhe ushqimi kalojnë nga ezofag në stomak përmes një lloj valvule (sfinkteri i poshtëm i ezofagut), i cili ka një aftësi muskulore për t’u hapur dhe mbyllur përsëri. Pas gëlltitjes, prandaj është e rëndësishme që sfinkteri i poshtëm i ezofagut të hapet në mënyrë që ushqimi të kalojë në stomak. Për ta bërë këtë, muskujt fillimisht kontraktohen dhe më pas relaksohen përsëri. Nervat e traktit tretës janë përgjegjës për kontrollin e këtij sistemi. Në akalazi, nervat nuk mund të relaksohen siç duhet dhe janë në një lloj spazme të përhershme, gjë që e bën të pamundur lëvizjen e ushqimit në stomak. Si rezultat, ezofag rrit presionin e tij për të shtyrë ushqimin. Megjithatë, rezistenca është aq e lartë sa në një moment të caktuar mbizotëron dhe tubi i ezofagut (megaezofagus) zgjerohet. Indi i ndërruar gradualisht humbet funksionin e tij dhe kalimi normal i ushqimit dhe lëngjeve ndërpritet në mënyrë që të ndodhë kequshqyerja dhe humbja e peshës.

Shkaqet e akalazisë

Shkaqet e sakta të kësaj sëmundjeje nuk dihen. Megjithatë, ka lloje të kancerit të stomakut ose infeksioneve që shkaktojnë dëmtim nervor dhe akalazi pasuese. Flitet edhe për dispozitat trashëgimore.

Kur të shkoni te mjeku?

Nëse keni probleme me gëlltitjen ose urth për një kohë të gjatë, duhet të shihni një mjek.

Terapia

Kushtet më pak të kërkuara të akalazisë mund të trajtohen në mënyrë konservative, përkatësisht me ilaçe që nxisin relaksimin e muskul unazor. Për këtë, rekomandohet të hani një dietë të lëngshme nëse është e mundur dhe të pini shumë prej saj. Kushtet më serioze duhet të trajtohen operativisht, kur ka disa procedura. Zakonisht pritet sfinkteri i poshtëm i ezofagut dhe më pas rregullohet hapja e ezofagut në stomak. Më rrallë, kryhet miotomia endoskopike, kur sfinkteri i ezofagut shtrihet përmes një procedure endoskopike.