Këshilla të dobishme

Nokturia, ose kur urinimi i shpeshtë gjatë natës ju mban zgjuar. Si të ndihmoni veten?

13views

Nokturia është një nga çrregullimet më të zakonshme të traktit të poshtëm urinar. Shfaqet në faktin se pacienti shkon për të urinuar rregullisht gjatë natës, një ose disa herë. Në të njëjtën kohë, gjendja standarde është të kalosh natën pa pasur nevojë të urinosh.

Kush prek nokturia?

Përsëri, nokturia nuk është shumë selektive, megjithatë, probabiliteti i saj rritet ndjeshëm me moshën. Prandaj, më shumë se gjysma e njerëzve mbi 50 vjeç vuajnë nga nokturia. Nokturia është gjithashtu relativisht e zakonshme tek fëmijët. Nokturia gjithashtu shoqërohet shpesh me sindromën e fshikëzës tepër aktive.

Çfarë e shkakton nokturinë?

Ka disa shkaqe të mundshme. Një shkak i zakonshëm është poliuria e natës, kur pacientët prodhojnë më shumë urinë sesa mund të mbajë fshikëza e tyre. Megjithatë, nokturia mund të shkaktohet edhe nga kapaciteti i ulët i fshikëzës ose çrregullime të ndryshme të gjumit.

Problemet që lidhen me nokturinë

Shumë njerëz vuajnë nga nokturia dhe kjo nuk i shqetëson shumë – për shembull, ata zakonisht shkojnë në tualet një herë në natë. Më pas ata bien në gjumë dhe nuk kanë asnjë problem në mëngjes. Megjithatë, në shumë raste, rrjedha e nokturisë është më e ndërlikuar. Zgjimi më i shpeshtë gjatë natës mund të rezultojë në lodhje, marramendje ose vështirësi në përqendrim gjatë ditës. Mund të shoqërohet edhe me vështirësi për të fjetur pas urinimit.

Trajtimi i nokturisë

Nëse nokturia nuk ju shqetëson ende shumë, por do të dëshironit të bëni diçka për urinimin gjatë natës, mund ta provoni vetë fillimisht. Mund të jetë e mjaftueshme të kufizoni marrjen e lëngjeve, veçanërisht ato që përmbajnë kafeinë ose alkool, disa orë para gjumit. Pini normalisht ose edhe më shumë gjatë ditës, por jo më shumë tre deri në katër orë para se të flini.

Nëse kjo procedurë nuk funksionon, është mirë të vizitoni një urolog, i cili do të përshkruajë një nga barnat me një përbërës aktiv, për shembull desmopressin.