Këshilla të dobishme

Pandemia… kufje dhe muzikë me zë të lartë: Një miliard të rinj janë në rrezik të humbjes së dëgjimit!

11views

Më shumë se një miliard adoleshentë dhe të rinj janë potencialisht në rrezik për të humbur një pjesë të dëgjimit për shkak të përdorimit të shpeshtë të kufjeve dhe dëgjimit të muzikës me zë të lartë ose ndjekjes së koncerteve me muzikë të lartë, paralajmëron një studim i ri shkencor. Hulumtimi u bën thirrje qeverive të botës që ta marrin më seriozisht këtë çështje dhe t’i japin përparësi urgjentisht politikave të reja të “dëgjimit të sigurt”.

430 milionë tashmë kanë humbje të vogël ose të madhe të dëgjimit

Studiuesit, të udhëhequr nga Dr. Lorin Dillard i Departamentit të ORL në Universitetin Mjekësor të N. Carolina, i cili bëri publikimin përkatës në revistën mjekësore britanike “BMJ Global Health”, analizuan dhe vlerësuan të gjitha kërkimet përkatëse të disponueshme (33). që kishte të bënte me gjithsej 19.046 persona të moshës 12-34 vjeç. Popullsia globale e moshave 12-34 vjeç u vlerësua në rreth 2.8 miliardë.

Studimi i ri (rishikim sistematik dhe meta-analizë) arriti në përfundimin se praktikat e pasigurta të dëgjimit, qoftë për shkak të përdorimit të shpeshtë të kufjeve ose pjesëmarrjes së shpeshtë në ngjarje me muzikë shumë të lartë, shqetësojnë përkatësisht 24% dhe 48% të të rinjve. Numri global i adoleshentëve dhe të rinjve në rrezik potencial për humbjen e dëgjimit vlerësohet të variojë nga 670 milionë në 1.35 miliardë.

Organizata Botërore e Shëndetësisë (OBSH) vlerëson se të paktën 430 milionë njerëz në botë tashmë kanë humbje të vogla ose të mëdha të dëgjimit. Adoleshentët dhe të rinjtë janë veçanërisht të prekshëm, siç tregon studimi i ri.

ethnos.gr