Këshilla të dobishme

Pankreatiti si një sëmundje e alkoolistëve. Si shfaqet sëmundja?

10views

A e dini se inflamacioni i pankreasit quhet edhe sëmundje alkoolike? Dhe kjo sepse alkooli, i cili shkatërron pankreasin, kontribuon në zhvillimin e sëmundjes. Megjithatë, kjo nuk do të thotë se vetëm ata që duan të shkojnë në pijetore për një birrë me një grup miqsh mund të vuajnë nga sëmundja. Sëmundja mund të prekë këdo, por alkooli është shkaku më i zakonshëm i dëmtimit të pankreasit. Një rol të rëndësishëm në shumë raste luan edhe gjenetika, dieta e dobët apo obeziteti i një personi.

Sipas sondazheve aktuale, inflamacioni i pankreasit më së shpeshti sulmon meshkujt, nga mosha tridhjetë deri në pesëdhjetë. Fatkeqësisht vitet e fundit një numër i madh i pacientëve janë konstatuar edhe tek të rinjtë.

Si dëmtohet pankreasi?

Siç është përmendur tashmë, një peshë të madhe në zhvillimin e sëmundjes është kryesisht alkooli ose konsumimi i ushqimeve të yndyrshme. Është alkooli dhe ushqimi i dobët që dëmtojnë ndjeshëm pankreasin. Vetë inflamacioni shkaktohet nga infeksioni, kanalet e bllokuara ose faktorët toksikë.

Cilat janë simptomat e sëmundjes?

Është e rëndësishme të dimë kur inflamacioni po na shqetëson në mënyrë që të kërkojmë ndihmë mjekësore sa më shpejt të jetë e mundur. Në rastet akute njeriu vuan nga dhimbje shumë të mprehta në pjesën e sipërme të barkut, në rastet nën brinjë. Mund të shfaqen të vjella ose të paktën një ndjenjë e përzier. Në shumë raste, pacienti është i çorientuar, mund të ndodhë gjithashtu një temperaturë e ngritur ose ethe.

Me inflamacion kronik të pankreasit, ne nuk i vërejmë simptomat në shikim të parë. Ndonjëherë vuajmë nga dhimbjet e stomakut, por ato nuk janë të rregullta. Ndodhin humbje peshe dhe ndryshime të jashtëqitjes.

A është i nevojshëm shtrimi në spital?

Një pyetje e shpeshtë është nëse është e nevojshme të qëndroni në spital nëse zbulohet pankreatiti. Kjo varet nëse është inflamacion kronik apo akut. Në rastin e inflamacionit kronik, nuk ka nevojë për shtrimin në spital, por duhet ndjekur një dietë strikte, e cila zakonisht zgjat një vit të gjatë. Në një rast akut, shtrimi në spital është i nevojshëm.