Këshilla të dobishme

Për çfarë përdoret shintigrafia?

16views

Scintigrafia është një test imazherie në fushën e mjekësisë bërthamore. Ato kryhen duke përdorur një izotop të veçantë (zgjidhje radiotracer). Bazuar në shpërndarjen e tij në qeliza, mund të vlerësohen gjendje të ndryshme sëmundjesh në trup. Është një test që përdoret për shumë vlerësime diagnostikuese.

Dobia e kësaj metode është konfirmuar në shumë raste sëmundjet e kockave dhe kyçeve. Shintigrafia e kockave përdoret kryesisht për:

– inflamacion akut i kockave dhe kyçeve

kanceri i kockave

– metastazat e kancerit në kocka

– nekroza e indit kockor

– në sëmundjet metabolike (sëmundja e Paget).

Ky lloj hulumtimi është i dobishëm për: vlerësimi i efektivitetit të radioterapisë dhe kimioterapisë dhe statusi i shërimit pas transplanteve të kockave. Vetë ekzaminimi zgjat deri në 40 minuta dhe nuk shkakton asnjë ndërlikim, për këtë arsye përdoret shpesh në sëmundjet e rënda të skeletit.

Shumë shpesh, shintigrafia përdoret për sëmundjet që lidhen me gjëndrën tiroide. Përdoret për të vizualizuar dhe vlerësuar:

– madhësia e gjëndrës

– gusha retrosternale dhe nodulare

– defekte tiroide

– efektet pas operacionit.

Testi përdor një nga radiogjurmuesit: teknetium-99m ose jod-131. Ekzaminimi ishte i pakomplikuar, vetëm fëmijët e vegjël nuk duhen mbajtur në qafë për 2 ditët e ardhshme.

Ekzaminimet shintigrafike përdoren gjithashtu në diagnostikimin dhe trajtimin e: veshkat, mushkëritë, sistemi tretës, truri.

Shpesh përdoret për:

– vlerësimi i funksionit të veshkave

– kontrollin e inflamacionit të mëlçisë

– përcaktimi i vendit të obstruksionit biliar

– diagnoza e embolisë pulmonare

– përcaktimi i vendeve të perfuzionit dhe qëndrueshmërisë së dëmtuar të zemrës.

Atzdrowie.interia.pl, ne bëjmë çdo përpjekje për të ofruar vetëm informacion të verifikuar dhe të besueshëm në lidhje me simptomat dhe parandalimin e sëmundjeve, sepse besojmë se ndërgjegjësimi dhe njohuritë në këtë fushë do të ndihmojnë në ruajtjen e shëndetit të mirë për më gjatë. Megjithatë, ky artikull nuk përbën këshillë mjekësore dhe nuk mund të zëvendësojë diagnozën dhe konsultimin me një mjek ose specialist.