Këshilla të dobishme

Periudhat e dhimbshme. Cilat janë arsyet? Si t’i trajtojmë ato? Po mjetet juridike në shtëpi?

10views

Menstruacionet e dhimbshme janë një problem i zakonshëm që prek gratë e të gjitha moshave. Megjithatë, nuk ka dyshim se më së shpeshti shfaqet tek fëmijët më të vegjël.

Edhe pse shumë njerëz e konsiderojnë dhimbjen si një pjesë të natyrshme të gjakderdhjes, ajo nuk duhet nënvlerësuar. Sidomos pasi mund të shoqërohet edhe me simptoma të tjera, duke përfshirë: të fikët, të përziera, marramendje, dhimbje shpine ose dhimbje në këmbë.

Nëse menstruacionet ndërhyjnë në funksionimin normal, duhet të konsultoheni me një gjinekolog i cili do të urdhërojë analizat e duhura dhe, nëse është e nevojshme, do të fillojë trajtimin.

Mund të dallojmë dy lloje të menstruacioneve të dhimbshme – parësore dhe dytësore. Dhimbja primare zakonisht prek gratë e reja dhe shpesh zhduket pas lindjes. Dhimbja primare shpesh rezulton nga mbiprodhimi i prostaglandinave – substanca që prodhohen në mitër nën ndikimin e progesteronit. Megjithatë, duhet theksuar se dhimbja parësore nuk shoqërohet me ndonjë çrregullim.

Situata është krejtësisht e ndryshme në rastin e dhimbjes së llojit të dytë – dhimbjes dytësore, e cila zakonisht shfaqet krejt e papritur. Në këtë rast, tashmë mund të flasim për një patologji të caktuar në organet riprodhuese ose në aktivitetin hormonal të vezoreve. Kjo mund të jetë për shkak të shumë faktorëve. Më poshtë janë shkaqet më të zakonshme.

Një shkak i mundshëm i periodave të dhimbshme është endometrioza. Është një sëmundje që shfaqet kryesisht tek gratë e moshës riprodhuese. Zakonisht quhet menstruacione retrograde. Endometrioza është një gjendje në të cilën endometriumi, rreshtimi i mitrës, është në një pozicion jonormal. Ndodh shpesh që ndodhet shumë larg organeve gjenitale. Endometriumi mund të lokalizohet, ndër të tjera: në mushkëri, veshka ose zorrë.

Periudhat e dhimbshme mund të ndodhin edhe për shkak të cisteve ovarian. Këto janë ndryshime që ndodhin tek shumë gra, veçanërisht tek gratë e reja. Kistet janë të mbushura me lëng seroz, elementë të ngurtë ose gjak. Ato mund të ndodhin në një ose të dy vezoret.

Kistet janë zakonisht beninje, por në raste shumë të rralla mund të kthehen në kancer. Për këtë arsye, një pacient i diagnostikuar me kist duhet të jetë nën mbikëqyrjen e vazhdueshme të mjekut i cili do të marrë vendimin e duhur në lidhje me trajtimin.

Një tjetër shkak i periodave të dhimbshme mund të jenë fibroidet e mitrës. Këto janë tumore beninje që mund të shfaqen tek gratë e të gjitha moshave. Megjithatë, nuk ka dyshim se ato shfaqen shumë shpesh tek pacientët e rinj. Hulumtimet tregojnë se deri në një në katër gra të moshës riprodhuese mund ta kenë këtë problem.

Fibroidet e mitrës ndryshojnë në madhësi. Ato mund të jenë disa milimetra apo edhe disa dhjetëra centimetra. Ato rrallë ndodhin vetëm. Fibroidet trajtohen në mënyrë kirurgjikale dhe me terapi medikamentoze. Metoda e trajtimit varet kryesisht nga madhësia e lezionit dhe gjendja e përgjithshme shëndetësore e pacientit.

Shumë shpesh, periodat e dhimbshme lidhen me sëmundjet e tiroides. Kjo ka të bëjë kryesisht me hipotiroidizmin dhe sëmundjen e Hashimotos, të cilat janë jashtëzakonisht të zakonshme tek gratë e reja. Për të diagnostikuar sëmundjet e tiroides është e nevojshme të kryhen analiza të specializuara. Nëse dyshohet për një sëmundje, mjeku zakonisht rekomandon analiza për të përcaktuar nivelin e TSH (tirotropinës), fT3 (triiodothyronine pa pagesë) dhe fT4 (tiroksinë e lirë).

Trajtimi i periodave të dhimbshme varet kryesisht nga shkaku i tyre.

Në rastin e dhimbjes parësore, përdorimi i qetësuesve përgjithësisht të disponueshëm zakonisht është i mjaftueshëm. Ilaçet anti-inflamatore jo-steroide (NSAID) janë efektive kundër dhimbjeve menstruale. Kjo perfshin: Ibuprom dhe Nurofen.

Në rastin e dhimbjes dytësore, është e nevojshme të diagnostikohet saktësisht shkaku. Procesi i trajtimit varet nga kjo. Në rastin e sëmundjeve të përshkruara – endometrioza, kistet, fibroidet dhe sëmundjet e tiroides – trajtimi zakonisht bazohet në farmakologji ose kirurgji. Nuk është ideja më e mirë për të përdorur të ashtuquajturat Mjetet juridike në shtëpi për periudha të dhimbshme. Nëse nuk e dimë shkakun e saktë të dhimbjes, nuk duhet të trajtohemi vetë.