Këshilla të dobishme

Prapambetja mendore – shkaqet themelore

10views

Ka çrregullime në aftësitë motorike, njohëse, të të folurit dhe sociale. Në varësi të shkallës së dëmtimit, një person i tillë mund të funksionojë në mënyrë të pavarur ose jo.

Një shkak i njohur që mund të shkaktojë prapambetje mendore është paraliza cerebrale. Më shpesh ndodh gjatë lindjes për shkak të hipoksisë cerebrale. Edhe pse në shumicën e rasteve manifestohet me çrregullime motorike, disa raste më të gjera përfshijnë edhe ulje të IQ-së.

Një faktor i pavarur mund të jenë kushtet gjenetike që fëmija trashëgon nga prindërit dhe të afërmit e tyre. Disa nga shkaqet kanë ndodhur tashmë gjatë jetës së fetusit. Prapambetja mendore mund të jetë shkaktuar nga sifilizi, kequshqyerja e gruas shtatzënë ose përdorimi i disa ilaçeve nga ajo. Pirja e alkoolit dhe marrja e drogës gjatë kësaj periudhe gjithashtu ka efekte negative.

Faktorë të tjerë rreziku lidhen me lindjen e fëmijës. Përveç paralizës cerebrale të diskutuar më sipër, lindja e një fëmije të parakohshme mund të ketë ndikim në performancën intelektuale. Shkaktarët gjatë zhvillimit të fëmijës përfshijnë: lëndimet mekanike të kokës, infeksionin nga SIDA, goditjet në tru dhe sëmundjet metabolike. Izolimi i plotë nga shoqëria mund të kontribuojë gjithashtu në dëmtim.

Atzdrowie.interia.pl, ne bëjmë çdo përpjekje për të ofruar vetëm informacion të verifikuar dhe të besueshëm në lidhje me simptomat dhe parandalimin e sëmundjeve, sepse besojmë se ndërgjegjësimi dhe njohuritë në këtë fushë do të ndihmojnë në ruajtjen e shëndetit të mirë për më gjatë. Megjithatë, ky artikull nuk përbën këshillë mjekësore dhe nuk mund të zëvendësojë diagnozën dhe konsultimin me një mjek ose specialist.