Këshilla të dobishme

Preeklampsia kërcënon si nënën ashtu edhe fetusin. Si e njihni dhe si do të ndikojë në rrjedhën e shtatzënisë?

12views

V shtatzënisë disa sëmundje të pakëndshme mund t’i ndodhin një gruaje. Më e rënda prej tyre është preeklampsinuk ishin të gestoza e shtatzënisë. Kjo është një gjendje e qarkullimit të gjakut të ndryshuar në enët e placentës, e cila mund të shkaktojë, ndër të tjera, që fetusi në mitër ajo ndalon së rrituri dhe zhvilluar. Kjo sëmundje shfaqet vetë ënjtje ose rritur presionin e gjakutdhe në formën e tij më komplekse mundet rrezikojnë jetën nëna dhe fetusi.

Si e dini se keni preeklampsi?

Nëse jeni duke vuajtur preeklampsi përcaktohet kryesisht nga gjinekologu juaj që merr pjesë. Ai ju bën ekzaminime të ndryshme që nga fillimi i shtatzënisë, duke përfshirë grumbullimi i urinës. Në bazë të vlerave laboratorike, ai mund të dallojë nëse diçka e pazakontë po ndodh.

Simptomat kryesore të preeklampsisë:

 • Ënjtje
 • Tensioni i lartë i gjakut
 • Ndryshimet në rezultatet laboratorike në një mostër të urinës

nëse preeklampsi nuk zbulohen në kohë, ato mund të fillojnë të shfaqen i simptoma të tjerae cila nuk duhet të anashkalohet dhe gruaja shtatzënë duhet të shtrohet menjëherë në spital.

Cilat janë simptomat?

 • Dhimbje koke masive e pandërprerë
 • Çrregullime të shikimit
 • Dhimbje në pjesën e sipërme të barkut
 • Nauze dhe të vjella
 • Përgjumje, të fikët
 • Shqetësim
 • Ënjtje e mukozave, një ndjenjë ngopjeje në hundë
 • Mbushje
 • Ënjtje vërtet të mëdha, ndonjëherë edhe kullim i indit nënlëkuror
 • Aktiviteti i parakohshëm i mitrës
 • Shenjat e ndarjes së parakohshme të placentës

A mund ta shmangni preeklampsinë?

Preeklampsia mund të prekë këdo një grua shtatzënë. Megjithatë, ka më shumë gjasa të ndodhë tek nënat për herë të parë, tek gratë më të vjetra se 33 vjeç, nëse gruaja pi duhan ose nëse është mbipeshë. Nëse jeni duke vuajtur presioni i rritur i gjakutju keni gjithashtu pak më shumë gjasa të keni preeklampsi.

Në fakt nuk ka parandalim, si ta parandaloni këtë sëmundje. E vetmja gjë që një grua mund të bëjë paraprakisht është ndaloni pirjen e duhanitlindja e një fëmije më herët se mosha e përmendur e rrezikut dhe në rast të peshës më të madhe humb peshe. Por kini kujdes. Humbja e madhe e peshës para shtatzënisë mund të shkaktojë problemet me konceptimin.