Këshilla të dobishme

Presioni i gjakut: Me cilin krah e matni? Çfarë duhet të keni kujdes

7views

Matja e presionit të gjakut është një procedurë e rregullt, të cilën e ndjekin të gjithë, kryesisht nga një moshë e caktuar e tutje. Shumica prej nesh kanë një matës të presionit të gjakut në shtëpi, duke kontrolluar rregullisht presionin. Ky kontroll është një procedurë standarde, por shumë thelbësore, pasi presioni i gjakut dëshmon për shëndetin e zemrës sonë dhe mund të paralajmërojë për rreziqe të ndryshme, si sëmundje kardiovaskulare, infarkt dhe goditje në tru. Por a po ndjekim mënyrën e duhur për të bërë këtë matje kaq të rëndësishme?

Praktika moderne kërkon që ne të bëjmë matjen e presionit të gjakut duke mbajtur manshetën në njërin krah dhe duke pritur rezultatet e pajisjes. Dhe, megjithëse kjo praktikë është e përhapur, ajo në fakt nuk bazohet në rekomandime të mjaftueshme shkencore, argumenton një grup studiuesish, të cilët e bëjnë të qartë se matja me një dorë nuk mjafton për të marrë rezultatet e duhura të presionit të gjakut.

Studiuesit “drejtuan” një studim të ri, përfundimet e të cilit u publikuan në revistën e Shoqatës Amerikane të Zemrës Hypertension, duke analizuar të dhënat mjekësore të 53,172 të rriturve nga 23 studime të kryera në vende të ndryshme të botës.

Pjesëmarrësit ishin mesatarisht 60 vjeç. Ekspertët zbuluan se vetëm nëse pacientët merrnin matjet e presionit të gjakut nga të dy krahët, ata ishin në gjendje të dinin se cili krah jepte matje më të larta – dhe për rrjedhojë më të sakta -, në mënyrë që në fund të merrnin rezultatet e sakta të presionit të gjakut. Studiuesit, në fakt, argumentuan se matja duhet të përsëritet më shumë se një herë, në mënyrë që rezultatet të jenë sa më të sakta.

Në një publikim shkencor të vitit 2019, Shoqata Amerikane e Zemrës rekomandoi që të dy krahët të merren për çdo pacient të paktën në vizitën e tyre të parë te mjeku dhe që krahu i djathtë të përdoret për matjet e përsëritura, gjë që jepte çmimet më të larta. Në të njëjtin raport, ndër të tjera, thuhej se duhet të sigurohemi që të përdorim manshetën me madhësinë e duhur, sipas perimetrit të krahut të çdo pacienti.

“Nëse merrni vetëm lexime nga njëra dorë, nuk jeni në gjendje të dini se cila dorë jep vlerat më të larta”, shpjegon autori kryesor Dr. Christopher Clark, Ligjërues i Lartë klinik në Kujdesin Parësor në Shkollën e Mjekësisë të Universitetit të Exeter, Devon, Angli. “Dhe nëse nuk e regjistroni siç duhet presionin e gjakut, nuk do të jeni në gjendje ta trajtoni atë.”

Vihet re se presioni i gjakut konsiderohet i lartë nëse leximi sistolik (i madhi) është 130 mmHg ose më shumë ose nëse presioni diastolik (i vogël) është 80 mmHg ose më shumë. Presioni i lartë i gjakut është një parashikues i rëndësishëm i rrezikut për kushte serioze si sëmundjet e zemrës, sulmet në zemër dhe goditjet në tru.

Studiuesit zbuluan se 12% e pjesëmarrësve që – pa e ditur – morën presionin e gjakut nga krahu që jepte vlerat më të ulëta, kishin hipertension të padiagnostikuar, duke rezultuar që këta pacientë të mos merrnin trajtimin e nevojshëm.

Duke pasur parasysh se hipertensioni është një tregues rreziku për sëmundjet kardiovaskulare, diagnoza e gabuar e tij mund të ketë pasoja shumë të rënda për pacientin, paralajmërojnë autorët e studimit.

Në vend të kësaj, duke marrë presionin e gjakut nga të dy krahët dhe duke zbuluar se cili krah në secilin pacient dha leximet më të larta, studiuesit ishin në gjendje të rivlerësonin 3.5% të pjesëmarrësve – 645 persona – si në rrezik për sëmundje kardiovaskulare, por gjithashtu 4.6% – më shumë se 1000 njerëz – si pacientë të mundshëm me sëmundje koronare të zemrës. Në çdo rast, gjetja e dorës së djathtë për të matur presionin e gjakut mund të parashikojë rrezikun e sëmundjeve kardiovaskulare.

Rreth gjysma e të rriturve në SHBA kanë presion të lartë të gjakut dhe sipas Qendrave për Kontrollin dhe Parandalimin e Sëmundjeve, presioni i lartë i gjakut ishte shkaku kryesor i më shumë se 670,000 vdekjeve në SHBA në vitin 2020.

Kontrolli joadekuat i tij është një nga shkaqet kryesore të vdekjeve të parakohshme dhe ngjarjeve kardiovaskulare në mbarë botën. “Kjo do të thotë se jemi përballë një fenomeni shumë të shpeshtë”, komentoi Dr. Klark.

“Profesionistët e kujdesit shëndetësor do të kenë nevojë për më shumë kohë për të marrë matje nga të dyja duart, por është një hap i nevojshëm për të marrë matje më të sakta,” thotë Dr. Shawna Nesbitt, profesoreshë e mjekësisë në UT Southwestern Medical Center në Dallas. “Ne mund t’i lejojmë njerëzit të ecin në mënyrë të shkujdesur ndërsa ata kanë presion më të lartë të gjakut sesa duhet.”

Së fundi, vihet re se sa më gjatë që dikush përjeton presion të lartë të gjakut në mënyrë të pakontrolluar, aq më i madh është rreziku i sulmeve në zemër dhe goditjeve në tru, tha Dr. Nesbitt.

ygeiamou.gr