Këshilla të dobishme

Pse flokët e thinjura shfaqen në moshë të re?

13views

Thinja është një proces natyral që i nënshtrohen flokëve tanë. Zakonisht fillon rreth moshës 30 vjeçare, kur qelizat që prodhojnë melatonin fillojnë të funksionojnë gjithnjë e më pak. Kjo dobëson bojën e flokëve, duke rezultuar në thinja.

Megjithatë, ndonjëherë ky proces ndodh shumë më shpejt dhe flokët e thinjura shfaqen tek të rinjtë. Procesi i thinjave të parakohshme mund të prekë si femrat ashtu edhe meshkujt. Ndodh gjithashtu që flokët e thinjura shfaqen edhe tek fëmijët. Në këtë rast, sigurohuni që të shihni një mjek. Një ndryshim në ngjyrën e flokëve mund të jetë një simptomë e sëmundjes së tiroides ose anemisë.

Shkaku kryesor i thinjave në moshë të re janë faktorët gjenetikë. Nëse prindërit ose gjyshërit tuaj kanë pasur probleme me prodhimin e melatoninës, ka një probabilitet shumë të lartë që ky problem të ndodhë edhe tek pasardhësit e tyre.

Shkaku i dytë i thinjave në moshë të re është stresi i rëndë. Këtë e kanë treguar studimet në minj. Një eksperiment i kryer në Harvard konfirmoi se një mi që i ishte nënshtruar stresit intensiv u bë gri në vetëm disa javë. Kjo konfirmoi hipotezën e shkencëtarëve se qelizat staminale që prodhojnë melatonin mund të dëmtohen për shkak të stresit të rëndë.

Shkaqe të tjera të thinjave në moshë të re përfshijnë:

  • mungesa e vitaminave – kryesisht vitamina B12 (mungesa e saj përkeqëson ndjeshëm gjendjen e flokëve), si dhe jod, zink, hekur dhe bakër,
  • pirja e duhanit,
  • abuzimi me alkoolin,
  • dietë e gabuar – veçanërisht një dietë e pasur me sheqer,
  • medikamentet që merrni.

Gjithashtu duhet të mbani mend se flokët e thinjura në moshë të re mund të jenë simptomë e disa sëmundjeve. Kjo ka të bëjë kryesisht me sëmundjet e tiroides, sëmundjet imunologjike, çrregullimet e veshkave, aneminë dhe disa lloje kanceri. Flokët e thinjura mund të shoqërohen edhe me sëmundje të rralla gjenetike, si p.sh.

Para së gjithash, është mirë të parandaloni thinjat e parakohshme. Vlen të zgjidhni një mënyrë jetese të shëndetshme – të hiqni dorë nga stimuluesit, të reduktoni stresin dhe të zgjidhni ushqime të pasura me vitamina dhe minerale. Kur shfaqen flokët e parë gri, ia vlen të bëni kujdesin e duhur bazuar në përbërës natyralë, bimorë. Produktet që përmbajnë aloe, kamomil dhe hithër janë një ide e mirë.

Megjithatë, duhet të mbani mend se kjo nuk do të heqë qafe flokët e thinjur, por do të kujdeset vetëm për flokët tuaj. Nëse duam të mbulojmë flokët e thinjur, zgjidhja mund të jenë bojërat e flokëve ose agjentët e thinjjes. Kjo e fundit ju lejon të arrini një efekt më natyral, për këtë arsye ato përdoren kryesisht nga meshkujt.

Nëse flokët e thinjur në moshë të re janë shkaku i një prej sëmundjeve të përshkruara më parë, është e nevojshme të fillohet trajtimi i duhur që mund të normalizojë situatën në kokë.