Këshilla të dobishme

Psikologu i FBI-së zbulon 7 shenjat kur dikush ju gënjen

12views

Është koha për të provuar disa nga teknikat më të besueshme shkencore

Sa e lehtë është të kuptosh dikë që nuk është i sinqertë me ty? Nëse dyshoni se ai po ju fsheh të vërtetën dhe po ju mbush me gënjeshtra, mjafton të konsultoheni me David J. Lieberman, i cili është psikoterapist dhe ka punuar për FBI-në për 25 vjet.

Më e rëndësishmja sipas Dr. Lieberman, është “t’i kushtoni vëmendje, jo vetëm asaj që ju thonë të tjerët, por edhe mënyrës se si ju flasin.” Aty fshihet pjesa më e madhe e së vërtetës dhe vetëm kështu “do të kuptosh se çfarë kanë në mendjen e tyre” përpara se të të mashtrojnë.

Sjelljet më klasike që i konsiderojmë të dyshimta janë kur dikush djersitet, sytë i zmadhohen, i rrjedhin jargët dhe dridhen. Megjithatë, nuk ka pse të ndodhë. Mund të jetë stres i thjeshtë. Por nëse ato nuk përputhen me sjelljen e tij të zakonshme, kjo do të thotë diçka. Por shenja më e rëndësishme është kur ai shmang kontaktin me sy. Ose ndoshta jo; Psikoterapisti vjen për të shpërndarë peizazhin dhe për të shpërndarë disa doza të së vërtetës.

Në një intervistë ekskluzive në Write About Now Podcast, ai ndan 7 shenjat kryesore të manipulimit dhe mashtrimit.

Ata që gënjejnë:

1. Ata flasin shumë

Vini re reagimin fillestar të dikujt kur e pyetni nëse ka bërë diçka. “Një përgjigje e sinqertë është e prerë dhe e drejtpërdrejtë”, thotë Dr. Lieberman, duke shtuar se kushdo që gënjen, i pasuron historitë e tij me justifikime si “Unë nuk jam ai lloj personi”, përgjigjet çdo gjë tjetër përveç asaj që ju i keni pyetur ose priret të përsërisë atë që ju kanë thënë më parë. Pavarësisht, ai nuk do të kujtojë asgjë nëse i kërkoni pas një kohe të përsërisë pretendimet e tij.

2. Ata përpiqen t’ju “shesin” të vërtetën

Kur dikush thotë të vërtetën, nuk po përpiqet t’ju bindë për asgjë. Ai thjesht dëshiron që ju të dini të vërtetën. Dr. Lieberman thotë se “një gënjeshtar dëshiron të të shesë diçka. Ai ka nevojë që ju ta besoni, kështu që edhe nëse e besoni atë (për arsyet tuaja) ai do të vazhdojë të japë më shumë shpjegime dhe të shpjegojë atë që ju ka thënë tashmë, pa pushim.” Ai e bën këtë për t’u siguruar që ju të jeni plotësisht të bindur, pavarësisht se teknika e tij e tradhton në të vërtetë.

3. Ata lehtësohen kur biseda përfundon

Dikush që thotë të vërtetën nuk e ka problem të vazhdojë dialogun me ju. Por nëse gënjen, nuk sheh kohë t’i shmanget bisedave sepse vetë ka krijuar një klimë marrje në pyetje. Lehtësimi që ndjen, sipas ekspertit, është shenja më e madhe e fajit të tij, sepse nëse do të thoshte të vërtetën dhe ju nuk do ta besoni, do të ndihej i mërzitur, i zemëruar apo i hidhëruar. Në asnjë mënyrë, i lehtësuar.

4. Ata buzëqeshin mpirë

Psikoterapisti i njohur raporton se një person që gënjen, buzëqesh mpirë dhe kjo i zbulohet vetëm në gjysmën e fytyrës. Pjesa e sipërme mbetet pa buzëqeshje pikërisht sepse dëshiron të fshehë emocionet. Buzëqesh me gojën mbyllur dhe buzët e shtrënguara pa bërë asnjë lëvizje tjetër. Një person që flet të vërtetën, buzëqesh dhe shkëlqen në të gjithë fytyrën e tij.

5. Ata pretendojnë të jenë të ftohtë

Brenda është i kuq, por përballë jush luan djalin më komod dhe më cool. Ai e bën këtë sepse ju e akuzoni dhe ai dëshiron t’ju vërtetojë se nuk e ka humbur fare durimin dhe kontrollin. Dridhet por flet me qetësi dhe me volum të kontrolluar. Ai po e bën qartë për t’ju mashtruar (edhe një herë).

6. Historitë e tyre janë të ndërtuara “në mënyrë perfekte”.

Nuk ka asnjë të metë në atë që ju thotë. Kur dikush thotë të vërtetën, historia që ju tregon zakonisht nuk ka kuptim. Përndryshe, dëgjon një histori të sajuar “perfekte” pa boshllëqe dhe gabime. Pikërisht, si një përrallë!

7. Përdorin përemra jopersonalë

“Përemrat zbulojnë kur dikush dëshiron të distancohet ose jo nga fjalët e tij.” Pra, çfarë bën një gënjeshtar? Ai përdor përemra jopersonalë për të shmangur zbulimin e vetvetes. Është saktësisht e njëjta metodë që ai përdor pa kontakt me sy, kështu që është mirë të përgatiteni përpara se ai të fillojë t’ju tregojë gënjeshtrën e tij të mrekullueshme dhe të sajuar me një zë pasiv.

jenny.gr