Këshilla të dobishme

Pyetja e thjeshtë që do t’ju ndihmojë të merrni vendime më të mira

10views

Është strategjia më e thjeshtë dhe më e zgjuar

Nëse është thjesht të vendosni se çfarë të hani për drekë, ose të përgatiteni për të hedhur një hap të madh në karrierën tuaj, të qenit në gjendje të merrni një vendim pa u penduar në momentin tjetër mund të përmirësojë produktivitetin dhe cilësinë e jetës tuaj.

Sipas ekspertëve, të gjithë përpiqemi të marrim vendimin perfekt, por ai nuk ekziston dhe si rezultat humbim shumë kohë pa nevojë. Gjithçka që mund të bëjmë është të marrim “një vendim të mirë, mediokër, ose një vendim për të cilin do të pendohemi më vonë”.

Pyetja që mund të na çojë në vendime më të mira është më e thjeshtë nga sa mendoni dhe mund të bëjë vërtet mrekulli, sipas doktoraturës së Universitetit të Kolumbisë, Christopher Frank. Pak para një vendimi të madh apo të vogël, ajo që duhet të pyesim veten është: “Çfarë dëshirojmë të dinim?”.

Në këtë mënyrë, ju merrni një pamje më të mirë të asaj që dëshironi me të vërtetë dhe kuptoni më shumë për nevojat tuaja reale. Kjo është një taktikë e zgjuar dhe e shpejtë që ju bën të merrni më lehtë iniciativën dhe të merrni vendime më të shpejta. Për ta bërë atë siç duhet, mjafton të pyesni veten se cilat janë nevojat tuaja ekzakte, më pas bëni një stuhi idesh të mirë dhe bëni pyetje shumë specifike për të arritur qëllimin tuaj dhe për të marrë vendimet më të përshtatshme.

Nëse në përgjithësi e keni të vështirë të merrni vendime, mund të vuani nga lodhja e vendimeve. Nëse po pyesni se si shkaktohet, pamundësia për të marrë vendime vihet re kur duhet të marrim shumë vendime të rëndësishme brenda një periudhe të caktuar kohore. Kjo na krijon stres shtesë si pasojë e të cilit ndiejmë lodhje intensive dhe nuk mund të vendosim asgjë.

Sipas psikologes Doreen Dodgen-Magee: “Pandemia ka rritur vendimet që na është kërkuar të marrim dhe të gjitha këto janë dashur të merren në një mjedis tashmë stresues. E ashtuquajtura mjegulla e trurit që ndjenim intensifikoi simptomat e pamundësisë për të marrë vendime”.

Katër simptomat kryesore të gjendjes që dominon jetën e shumë prej nesh janë zvarritja, impulsiviteti, shmangia dhe pavendosmëria. Sipas Dolgen-Magee, çelësi në këtë rast është planifikimi dhe veçanërisht mënyra se si ne i përmbahemi atij. Pyetja magjike sigurisht që do të ndihmojë pak më shumë në përmbushjen e qëllimit.

jenny.gr