Këshilla të dobishme

Rritja e tepruar e qimeve tek femrat, pra hirsutizmi. Shkaqet dhe trajtimi

10views

Rritja e tepërt e flokëve tek gratë njihet edhe si hirsutizëm. Ky problem prek gratë e të gjitha moshave, por shumë shpesh manifestohet tashmë gjatë pubertetit. Është vlerësuar se rritja e tepërt e flokëve mund të ndodhë deri në 10 për qind. popullata femërore.

Në çfarë saktësisht mbështetet ky çrregullim? Në rastin e hirsutizmit kemi të bëjmë me një lloj floku specifik. Kjo flokë me model mashkullor – e errët, e dendur dhe më e rëndësishmja – duke u shfaqur në vende të pazakonta. Gratë që luftojnë me problemin e hirsutizmit ankohen për: qime, veçanërisht në fytyrë, gjoks, bark, shpina, kofshët, vithet dhe rreth barkut.

Ndodh që rritja e flokëve shoqërohet me simptoma të tjera. Kryesisht problemet e lëkurës – puçrra dhe lëkurë të yndyrshme ose tullac, ndryshim zëri, muskuj të zgjeruar dhe probleme për të mbetur shtatzënë.

Flokët e tepërt lidhen më shpesh me probleme hormonale. Bëhet fjalë kryesisht për nivelin e lartë të hormoneve mashkullore – androgjenet. Kjo situatë lidhet më shpesh me sindromën e vezores policistike (PCOS), hiperplazinë mbiveshkore dhe rezistencën ndaj insulinës.

Të tjera Shkaqet e rritjes së tepërt të flokëve dhe nivele të larta të hormoneve mashkullore:

 • sindroma e Cushing,
 • kanceret e vezoreve – kryesisht nukleoblastoma dhe gonadoblastoma,
 • Hipotiroidizmi,
 • diabeti i tipit 2,
 • hiperprolaktinemia,
 • akromegalia,
 • medikamente të marra – kryesisht substanca androgjene, p.sh.
 • anoreksi,
 • mbipesha dhe obeziteti,
 • stresi afatgjatë,
 • përpjekje shumë e madhe fizike.

Ju gjithashtu duhet ta mbani mend këtë ndonjëherë nuk mund të përcaktohet shkaku i drejtpërdrejtë i flokëve të tepërta) Bëhet fjalë kryesisht për situatën me të cilën kemi të bëjmë me nivele normale të androgjenit në pacientin. Në një rast të tillë po flasim hirsutizmi idiopatik. Është një lloj hirsutizmi që mund të keni sfond gjenetik. Faktorët mjedisorë dhe raca janë gjithashtu të rëndësishme.

Nuk ka dyshim se problemi i rritjes së tepërt të flokëve është shumë më i zakonshëm tek gratë që jetojnë në Mesdhe dhe Lindja e Mesme, si dhe te njerëzit me ngjyrë.

Në rast të flokëve të tepërt është mirë që të konsultoheni me një gjinekolog. Përveç intervistës standarde mjekësore, do të jetë e nevojshme të kryhet një ekografi gjinekologjike dhe analiza për të përcaktuar nivelet e hormoneve. Kjo ka të bëjë kryesisht me testosteronin, dehidroepiandrosteronin dhe androstenedionin. Trajtimi i hirsutizmit varet nga shkaku i rritjes së tepërt të flokëve.

Në rastin e problemeve hormonale, pacientëve zakonisht u jepen medikamente që ulin nivelin e hormoneve androgjenike. Punon mirë për këtë kontracepsioni oral ose antiandrogjenët – barna bllokues të androgjenit. Megjithatë, duhet të mbahet mend se terapia hormonale është mjaft e gjatë. Efektet e para zakonisht janë të dukshme vetëm pas disa muajsh.

Në rastin e hirsutizmit, kjo është gjithashtu një çështje shumë e rëndësishme depilimi i duhurPër shkak të flokëve të fortë, një makinë rroje nuk është ideja më e mirë. Rruajtja me brisk do t’i bëjë flokët tuaj të rriten edhe më shumë. Është më mirë të zgjidhni një epilator ose depilim. Vlen gjithashtu të merret në konsideratë terapia me lazer.