Këshilla të dobishme

Sa energji elektrike djegin dritat e Krishtlindjeve?

25views

Nëntori ka ardhur përgjithmonë dhe shumë po mendojnë të dekorojnë pemën e Krishtlindjes. Por përveç pyetjes “kur ta dekorojmë?”, këtë vit sidomos ka lindur një tjetër: “Sa energji elektrike djegin llambat?”

Vitet e fundit menduam vetëm për koston e blerjes së tij, por edhe sa bëjnë dekorimet apo edhe fenerët, por pothuajse askush nuk e vriste mendjen se çfarë ndikimi kanë në faturën e energjisë elektrike.

Dhe për shkak se Krishtlindjet nuk janë të plota pa drita dhe dekorime shumëngjyrëshe, këtu mund të shihni se sa do t’ju kushtojnë dekorimet.

Llogaritni lehtësisht sa energji elektrike keni djegur për llambat

Çdo kuti me llamba ka Watts mbi të. Për shembull, 500 vat. Nëse ndani 1000 ju merrni kilovat, pra në këtë rast kemi 0.5 kilovat. Më pas ju shumëzoni 0,5 (kilovat) me orët që janë ndezur dritat (p.sh. 10 orë në ditë) dhe merrni rezultatin 5. Më pas shumëzoni 5 me koston mesatare të ofruesit tuaj për kilovat orë dhe rezultati që do të dalë është konsumi ditor për të mbajtur ndezur dritat e Krishtlindjeve.

Dritat e Krishtlindjeve: Sa kushtojnë?

Gjithnjë e më shumë njerëz janë të orientuar drejt Dritat LED të cilat janë më të ndritshme se klasikët e vjetër, inkandeshencëpor kanë edhe jetëgjatësi më të madhe, dhe konsumojnë shumë më pak energji elektrike.

Megjithatë, ato janë më të shtrenjta. Për shembull, në treg ka një seri prej 100 dritash të teknologjisë LED me programe që përcaktojnë se si do të ndezin, me çmim nga 11,99 euro në ka shkuar këtë vit në 19.90 euro.

Kur bëhet fjalë për energjinë elektrike, dallimet midis konsumit të llambave LED dhe llambave konvencionale janë kaotike, me llambat e teknologjisë së vjetër për një shtëpi mesatare që arrijnë 1 euro në ditë kur LED arrijnë 1 euro në muaj.

Kur dekorojmë një pemë të Krishtlindjes – Sa kushton?

Tradicionalishtpema dhe shtëpia janë zbukuruar në Agios Nikolaos, në 6 dhjetorpor vitet e fundit shumica e tyre dekorojnë shumë më herët, rreth mesit deri në fund të nëntorit.

Një pemë 180 cm që vitin e kaluar ka kushtuar 79.98 euro, këtë vit ka arritur 99.97 euro. Një më i vogël prej 150 cm vitin e kaluar ishte rreth 35 euro dhe tani është 47.99 euro.

Rritje ka edhe në stolitë me majë që shumë konsumatorë e preferojnë në formë ylli, duke arritur në 3.90 euro nga 3 euro, ndërsa në treg ka majat, siç do të thonë tregtarët, nga 0.60 euro deri në ato metalike për 90. euro.

ieidiseis.gr