Këshilla të dobishme

Sëmundja Lyme: Një sëmundje e transmetuar nga rriqrat. Simptomat, diagnoza, trajtimi

7views

Sëmundja Lyme është një sëmundje që transmetohet nga rriqrat që janë bartëse Bakteret Borrelia burgdorferi. Është një sëmundje shumë e zakonshme. Diagnostikohet në 10-13 mijë njerëz çdo vit. pacientët. Shumica e rasteve ndodhin në pranverë dhe verë – kjo është kur rriqrat janë më aktive. Megjithatë, duhet të jeni të kujdesshëm gjatë gjithë vitit. Për shkak të klimës gjithnjë e më të ngrohtë, rriqrat mund të jenë aktive edhe në vjeshtë dhe në fillim të dimrit.

Ia vlen të kujtohet se pickimi i rriqrës nuk është sinonim i sëmundjes Lyme. Një rriqër i infektuar duhet të qëndrojë në lëkurë për më shumë se gjashtë orë për të transmetuar sëmundjen. Sa më gjatë të qëndrojë atje, aq më i madh është rreziku.

Ne rekomandojme: Repelentë shtëpiak: Mushkonjat dhe rriqrat do të ikin në panik

Sëmundja Lyme është një sëmundje tinëzare me simptoma të shumta dhe, më e rëndësishmja, jo specifike që mund të tregojnë shumë sëmundje të ndryshme.

Sëmundja Lyme shpesh ngatërrohet ndër të tjera me ftohje, artrit reumatoid, sëmundje autoimune, sklerozë të shumëfishtë, Sëmundja e Hashimotosautizmi, depresioni dhe madje edhe disa lloje kanceri.

Në rastin e sëmundjes Lyme, mund të flasim për dy faza të sëmundjes. Simptoma e parë e sëmundjes është zakonisht skuqje e lëkurës, pra e ashtuquajtura eritemë. Ndryshimi mund të jetë i madhësive të ndryshme – nga disa centimetra deri në një duzinë apo më shumë. E rëndësishmja, nuk kruhet apo dhemb. Në fazën fillestare të sëmundjes, simptomat mund të ngjajnë me një ftohje. Mund të përjetoni: ethe, të dridhura, dhimbje koke ose dhimbje kyçesh. Ndonjëherë shfaqen edhe simptoma neurologjike – humbje e kujtesës, probleme me përqendrimin ose ndryshime të shpeshta të humorit.

Më pas vjen faza e dytë e sëmundjes, e cila ndryshon dukshëm në simptoma. Mund të shfaqen probleme me sistemin nervor, sistemin muskuloskeletor dhe sistemin e qarkullimit të gjakut. Problemet varen nga bakteret që bartë rriqrat, por duhet mbajtur mend se pacienti mund të zhvillojë disa lloje sëmundjesh në të njëjtën kohë – neuroborreliosisSëmundja Lyme e kyçeve, sëmundja Lyme e sistemit të qarkullimit të gjakut.

Më poshtë janë të mundshmet Simptomat që mund të shfaqen në fazën e dytë të sëmundjes Lyme:

  • meningjiti,
  • paralizë nervore,
  • artriti,
  • ënjtje,
  • marramendje,
  • gulçim dhe probleme me frymëmarrjen,
  • perikarditi,
  • infiltrohet në lëkurë,
  • tumoret pa dhimbje.

Sëmundja Lyme gjithashtu mund të jetë kronike dhe të zhvillohet gjatë disa viteve. Pastaj mund të ketë, ndër të tjera: dëmtime të përhershme nervore, probleme mendore, çmenduri, konvulsione, çrregullime të të ngrënit, dëmtim të vetëdijes, shqetësime vizuale, delirium, artrit, dermatit dhe dëmtime të muskujve.

Siç është përmendur tashmë, për shkak të simptomave jo specifike diagnoza e sëmundjes Lyme Nuk është gjëja më e lehtë. Infeksioni me baktere të transmetuara nga rriqrat shpesh ngatërrohet me sëmundje dhe sëmundje të tjera. Kjo ndodh veçanërisht kur pacienti nuk e raporton pickimin e rriqrës tek mjeku.

Para së gjithash, mos harroni të konsultoheni me një mjek nëse bini në kontakt me rriqrën – edhe nëse e hiqni vetë rriqrën. Testimi për sëmundjen Lyme duhet të ndodhë sa herë që na kafshon një rriqër. Kjo është mënyra e vetme për të shmangur efektet e pakëndshme të sëmundjes së mundshme Lyme. Sëmundja Lyme diagnostikohet duke përdorur testet serologjike: ELISA ose Western Blot. E rëndësishmja, rezultatet e tyre zakonisht janë të disponueshme vetëm pas disa, madje edhe 5-6 javësh. Testi PCR është shumë më i shpejtë në diagnostikimin e sëmundjes Lyme.

Pasi të diagnostikohet sëmundja Lyme, është e nevojshme të fillohet trajtimi. Pacienti duhet të jetë i vetëdijshëm për seriozitetin e problemit. Sëmundja Lyme është një sëmundje serioze që duhet trajtuar. Nëse nuk trajtohet, mund të çojë në ndryshime serioze dhe, më e rëndësishmja, të pakthyeshme.

Trajtimi i sëmundjes Lyme bazohet kryesisht në dhënien e antibiotikëve tek pacienti. Disa simptoma të sëmundjes zhduken pas disa javësh, ndërsa të tjerat, për fat të keq, mbeten me pacientin për më gjatë. Sipas hulumtimeve, komplikimet pas sëmundjes Lyme shfaqen në mbi 40 për qind të njerëzve. i sëmurë. Zakonisht ato përfshijnë sistemin e qarkullimit të gjakut dhe sistemin nervor.

LEXO GJITHASHTU:

Pesë kura shtëpiake për të larguar rriqrat

Ku janë më shumë rriqrat në Poloni? Kujdes nga këto rajone

Rezultatet befasuese të hulumtimit rreth rriqrave. Është e mahnitshme se çfarë janë të aftë