Këshilla të dobishme

Sëmundjet intime – si t’i njohim ato? Këtu janë simptomat më të zakonshme

8views

Mikoza vaginale është një nga sëmundjet më të njohura intime. Sëmundja shkaktohet nga Maja Candida albicans. Shumica e rasteve të mykozës vaginale janë endogjene. Kjo do të thotë se infeksioni ndodh rrallë nga jashtë. Mikroorganizmat që shkaktojnë sëmundje “banojnë” në trupin tonë dhe na kujtojnë veten, p.sh. kur imuniteti ynë dobësohet ose flora jonë bakteriale është e shqetësuar. Nuk ka dyshim se mënyra e jetesës mund të kontribuojë gjithashtu në mykozën vaginale – higjiena e dobët, veshja e rrobave të ngushta dhe që nuk marrin frymë, obeziteti dhe mungesa e vitaminave.

Sëmundja manifestohet me rrjedhje vaginale, erë e pakëndshme vaginale dhe kruajtje. Gjithashtu mund të ketë dhimbje gjatë aktit seksual dhe djegie gjatë urinimit. Pilulat vaginale antifungale zakonisht përdoren për të trajtuar mykozën. Ndonjëherë pacientëve u jepen edhe medikamente nga goja – zakonisht flukonazol dhe itrakonazol. Gjatë trajtimit, aktiviteti seksual duhet të shmanget.

Klamidioza është një nga sëmundjet më të zakonshme seksualisht të transmetueshme. Ajo prek si femrat ashtu edhe meshkujt. Sëmundja shkaktohet nga një bakter. Infeksioni ndodh gjatë marrëdhënieve të pambrojtura – vaginale, orale dhe anale. Klamidioza më shpesh prek moshat 15-24. Infeksioni klamidial është fillimisht asimptomatik. Për këtë arsye, shumica e njerëzve të infektuar nuk janë në dijeni të pranisë së baktereve. Pas njëfarë kohe mund të shfaqen simptomat e para – kryesisht kruajtje dhe djegie në zonën gjenitale.

Gratë mund të përjetojnë gjithashtu rrjedhje vaginale, dhimbje gjatë marrëdhënieve seksuale, djegie gjatë urinimit, gjakderdhje vaginale, dhimbje barku dhe gjakderdhje pas marrëdhënies seksuale. Nga ana tjetër tek meshkujt dhimbje testikulare dhe inflamacion të anusit. Trajtimi i klamidiozës zakonisht zgjat maksimumi rreth 2 javë. Pacientit zakonisht i jepen antibiotikë. Gjatë trajtimit, është e nevojshme të përmbaheni nga marrëdhëniet seksuale. Sëmundja nuk duhet nënvlerësuar. Nëse nuk trajtohet, mund të çojë edhe në infertilitet.

Vaginoza është një vaginozë bakteriale. Shkaku i sëmundjes është një sasi e madhe e baktereve patologjike në vaginë. Përmasat e sakta janë të shqetësuara. Në kushte normale, ka shumë baktere “pozitive” në vaginë – p.sh. Vaginoza është e kundërta. Shkaqet e sëmundjes nuk dihen saktësisht. Megjithatë, sigurisht që ekzistojnë disa faktorë që rrisin predispozicion për sëmundjen. Këto përfshijnë terapinë me antibiotikë, përdorimin e pishinave publike dhe saunave, dietën e pahijshme, përdorimin e një pajisjeje intrauterine, përdorimin e ujitjes vaginale dhe kontaktin e shpeshtë seksual me partnerë të rastësishëm. Simptomat e vaginozës janë kryesisht: rrjedhje vaginale dhe kruajtje të rëndë të vulvës dhe vaginës.

Trajtimi i vaginozës zhvillohet në mënyrë topike dhe me gojë. Pacientëve, ndër të tjera, u jepen: metronidazoli dhe klindamicina. Mos harroni të mos e nënvlerësoni sëmundjen. Vaginoza e patrajtuar është shumë e rrezikshme – veçanërisht për gratë shtatzëna. Ajo mund të çojë, ndër të tjera, në: deri te aborti spontan, lindja e parakohshme ose lindja e një fëmije me peshë shumë të vogël.

Te choroba seksualisht të transmetueshme. Është shumë më e zakonshme tek femrat, por mund të ndodhë edhe te meshkujt. Sëmundja shkaktohet nga protozoarët Trichomoniasis. Përtej marrëdhënieve seksuale Infeksioni mund të ndodhë edhe në një pishinë, sauna ose tualet publik, si dhe nëpërmjet kontaktit me peshqirin e një personi të infektuar. Trichomoniasis manifestohet me kruajtje dhe djegie të organeve gjenitale. Ato mund të shoqërohen me dhimbje barku, dhimbje gjatë urinimit, dëshirë të dhimbshme për të urinuar dhe rrjedhje të verdhë.

Tek meshkujt, sëmundja mund të jetë shumë më e rëndë. Të dridhura, ethe, dhimbje perineale, ënjtje, erozione në glas, djegie uretrale dhe rrjedhje nga uretra. Trajtimi i trikomoniazës kryesisht përfshin dhënien e metronidazolit tek pacienti. Gjatë trajtimit, është e nevojshme të përmbaheni nga marrëdhëniet seksuale. Është gjithashtu e rëndësishme të mbani mend se të gjithë anëtarët e familjes duhet t’i nënshtrohen trajtimit – vetëm atëherë problemi i trikomoniazës do të eliminohet plotësisht.

Ai është përgjegjës për herpesin gjenital Infeksioni HSV. Infeksioni ndodh përmes marrëdhënieve seksuale me një bartës. Fillimisht, sëmundja mund të jetë asimptomatike. Virusi do të kujtojë veten në rast të dobësimit të imunitetit të trupit, temperaturës apo ndryshimeve hormonale. Më pas do të shfaqen simptoma karakteristike – djegie, kruajtje dhe shfaqja e flluskave të dhimbshme.

Tek gratë, mund të prekë labinë, vaginën, qafën e mitrës dhe lëkurën rreth anusit. Tek meshkujt, flluska mund të shfaqen në lafshën, mollaqe, glans dhe penis. Gjatë herpesit, nyjet limfatike aty pranë zmadhohen shpesh. Trajtimi i herpesit gjenital zakonisht ka natyrë lokale. Pacientëve gjithashtu mund t’u jepet aciklovir dhe valaciklovir oral.