Këshilla të dobishme

Sepse shalqini dhe pjepri duhet t’i lani gjithmonë përpara se t’i prisni

9views

Praktika e zakonshme thotë se kur blini një pjepër ose shalqi, e vendosni direkt në frigorifer në mënyrë që të ngrijë dhe ta shijoni ashtu siç e meriton. Por siç konfirmon CDC, edhe kur nuk e hani lëkurën e tyre, frutat mund të kontaminohen nëse nuk lahen siç duhet. Reader’s Digest pajtohet, duke vënë në dukje këtë patogjenët që vijnë nga ushqimi pelqej salmonelën dhe listeria ato mund të transferohen lehtësisht nga pjesa e jashtme e frutave në brendësi, ku është pjesa e ngrënshme, nëse nuk ndiqen teknikat e duhura të pastrimit.

“Klientët e mi habiten kur u them që të lajnë bostanin përpara se t’i presin dhe të shmangin pjepërin e prerë më parë,” tha autorja dhe dietologia Lauren Manaker për Reader’s Digest. “Njerëzve nuk u shkon mendja menjëherë të lajnë lëkurën e pjeprit dhe shalqinjve para se t’i presin, sepse hanë vetëm pjesën e brendshme”.

Mënyra e duhur për të pastruar dhe larë bostanin dhe shalqinjtë

Pra, cila është mënyra e duhur për të larë ose pastruar fruta si pjepri, në mënyrë që të shmangni ndonjë ndotje të mundshme? CDC mbështet larjen e duarve me sapun përpara se të filloni çdo përgatitje ushqimi, por kujdeset mos përdorni sapunë ose solucione në fruta ose perime. Të ujë të rrjedhshëm dhe përdorimi i një furçë larja është gjithçka që ju nevojitet për të garantuar sigurinë e pjeprit tuaj.

Furça është thelbësore sepse ju lejon të pastroni plotësisht çdo bakter ose mbeturinë të dëmshme —një konsideratë veçanërisht e rëndësishme për produktet që dihet se janë të vështira për t’u pastruar, si pjepri dhe patatet, vëren Pittsburgh Post-Gazette. Pas larjes dhe pastrimit të pjeprit, thajeni me një peshqir, rekomandon Dr. Amy Simmone e Departamentit të Familjes, Rinisë dhe Shkencave të Komunitetit të Universitetit të Floridës, dhe më pas vendoseni pjeprin ose copat e prera në frigorifer.

Ftohja mban pjepër dhe shalqi nga ato që Departamenti Amerikan i Bujqësisë (USDA) e quan “zone e rrezikshme», dmth temperaturat ndërmjet 4 dhe 60 gradë Celsius të cilat favorizojnë rritjen e baktereve të dëmshme si salmonela dhe listeria. Pas përfundimit të pastrimit, sipas CDC, dezinfektoni zonat përgatitore, duke përfshirë lavamanët, tavolinat e punës dhe dërrasat prerëse.

newsbeast.gr