Këshilla të dobishme

Sheqeri i lartë i gjakut në mëngjes: Çfarë e shkakton dhe si mund ta reduktoni

10views

Nëse keni sheqer të lartë në gjak në mëngjes, para se të hani, ka disa arsye të mundshme

Bërja e ndryshimeve në kohën dhe atë që hani para gjumit mund të jetë një mënyrë për të menaxhuar sheqerin e lartë në gjak në mëngjes. Ushtrimi gjithashtu mund të ndihmojë.

Sipas Shoqatës Amerikane të Diabetit, ekzistojnë tre shkaqe kryesore të sheqerit të lartë në gjak në mëngjes:

  • Fenomeni i agimit
  • Nivele të ulëta të insulinës gjatë natës
  • Efekti Somogyi
  • Fenomeni i agimit.

Ne të gjithë njerëzit kemi luhatje në hormonet që kontrollojnë nivelet e sheqerit në gjak, duke përfshirë kortizolin dhe insulinën, dhe nivelet e sheqerit në gjak gjithashtu ndryshojnë gjatë ditës.

Por te njerëzit me prediabet ose diabet, sheqeri në gjak në mëngjes mund të mbetet i lartë pasi trupi bëhet më pak i ndjeshëm ndaj insulinës ose prodhon më pak insulinë. Ky njihet si “efekti i agimit”.

Sheqeri i lartë i gjakut në mëngjes prek rreth gjysmën e atyre me diabet tip 1 dhe tip 2.

Nivele të ulëta të insulinës gjatë natës

Ju mund të përjetoni nivele të ulëta të insulinës gjatë natës nëse merrni insulinë shtesë, qoftë nga një pompë ose injeksione ditore. Në shumicën e rasteve, ka tre arsye që nivelet e insulinës mund të jenë shumë të ulëta gjatë natës, duke çuar në një rritje të sheqerit në gjak në mëngjes:

  • Pompa juaj e insulinës nuk është e vendosur për t’ju dhënë një dozë mjaft të lartë të insulinës gjatë natës
  • Injeksioni i insulinës me veprim të gjatë nuk jep një dozë mjaft të lartë
  • Ju keni injektuar insulinën me veprim të gjatë shumë herët gjatë ditës dhe efektet e saj janë zhdukur brenda natës.

Efekti Somogyi

Fenomeni Somogyi ka marrë emrin e kimistit Michael Somogyi, i cili e përshkroi për herë të parë në vitet 1930 Fenomeni Somogyi manifestohet nga djersitjet e natës ose të mëngjesit, tmerret e natës dhe dhimbjet e kokës, simptoma të cilat pasohen nga 4-6 orë nga ketoza, hiperglicemia, ketonuria. dhe glikosuria e lartë.

Sindroma vërehet në rastet kur administrohet një dozë e tepërt e insulinës, zakonisht më e madhe se 2 njësi/kg dhe është për shkak të hipoglikemisë dhe hiperglicemisë reaktive që e pason për shkak të hipersekretimit të hormoneve hiperglicemike.

Rritja e vazhdueshme e sheqerit në gjak mund të shkaktojë lodhje dhe mjegull dhe mund të çojë në probleme serioze shëndetësore nëse nuk trajtohet, por shumica e rasteve të buta nuk shkaktojnë fare simptoma të dukshme.

Gjithashtu, shumica e njerëzve zbulojnë se kanë sheqer të lartë në gjak pasi shkojnë te mjeku për diçka tjetër.

Si mund të ndihmoni në kontrollin e sheqerit në gjak në mëngjes

Sa herë që hani, niveli i sheqerit në gjak rritet, përpara se të bjerë përsëri menjëherë pas kësaj. Kjo quhet përgjigja pas ngrënies dhe është krejtësisht normale.

Megjithatë, disa ushqime bëjnë që sheqeri në gjak të rritet shumë më lart se të tjerët. Këto “pika” mund të çojnë në rënie më të mëdha më vonë për shkak të sasive të mëdha të insulinës që çlirohen si përgjigje ndaj rritjes së sheqerit në gjak. I gjithë ky proces mund t’ju bëjë të ndiheni të lodhur ose me pak energji.

Gjithashtu me kalimin e kohës, ky model mund të rrisë rrezikun e sëmundjeve metabolike si sëmundjet e zemrës dhe diabeti i tipit 2, por është e rëndësishme të dini se të gjithë reagojnë ndryshe ndaj ushqimit. Megjithatë, ka disa rekomandime të përgjithshme që mund t’ju ndihmojnë të reduktoni sheqerin e lartë në gjak në mëngjes.

Gjeni modelin

Identifikoni kur nivelet tuaja të sheqerit po rriten.. Nëse zgjoheni vazhdimisht me nivele të lehta të larta ose ato rriten gjatë natës, atëherë lloji i ushqimit që hani dhe kur e hani mund të luajë një rol.

Për njerëzit me diabet, kjo mund të nënkuptojë gjithashtu se nuk jeni duke përdorur insulinë të mjaftueshme ose duke injektuar në kohën e gabuar të ditës. Por për njerëzit pa këtë gjendje, më së shumti tregon nevojën për ndryshime të rëndësishme, por të thjeshta në dietë dhe vakte.

Shmangni vaktet dhe ushqimet e natës vonë

Në një studim të fundit, studiuesit zbuluan se ngrënia e darkës në orën 6 pasdite. përmirësimi i rezultateve 24-orëshe të glukozës në gjak, ndërsa ngrënia në orën 21:00 i përkeqësoi ato.

Rezultatet nuk konfirmojnë domosdoshmërisht se ngrënia e mëvonshme rrit sheqerin në gjak pas zgjimit, por ato sugjerojnë se ngrënia vonë gjatë natës mund ta bëjë më të vështirë kontrollin e niveleve tuaja. Edhe një vakt i vonë natën dukej se bënte një ndryshim në kontrollin e glukozës gjatë një periudhe 24-orëshe të nesërmen.

Koha është e rëndësishme siç tregohet më sipër, por lloji i ushqimit është gjithashtu i rëndësishëm për të mbajtur nën kontroll glukozën tuaj. Njohja e marrëdhënies midis ushqimeve të ndryshme dhe mënyra se si trupi juaj reagon ndaj tyre mund të jetë çelësi për balancimin e niveleve tuaja të glukozës.

Mundohuni të bëni më shumë stërvitje

Kur trupi ushtron, ai përdor glukozën në gjak si lëndë djegëse, duke e transferuar atë nga gjaku në muskujt tuaj. Një përmbledhje e vitit 2021 zbuloi se ushtrimet i ndihmonin njerëzit që jetonin me dhe pa diabet të kontrollonin glukozën e agjërimit.

Nëse zbuloni se keni tendencë të zgjoheni me sheqer të lartë në gjak, provoni të bëni vrap, të ndiqni një stërvitje në YouTube ose të shkoni në palestër. Kjo mund të ndihmojë në uljen e rritjes së sheqerit në gjak në mëngjes.

Menaxhimi i peshës

Humbja e peshës është treguar se zvogëlon rezistencën ndaj insulinës. Kjo mund të ndihmojë në përmirësimin e kontrollit të glukozës dhe ka të ngjarë të ul rrezikun e zhvillimit të diabetit tek ata që nuk e kanë tashmë këtë gjendje.

Por nëse pavarësisht përpjekjeve dhe ndryshimeve tuaja nuk shihni një rënie në glukozën tuaj të agjërimit, mund të jetë koha të flisni me mjekun tuaj për testime të mëtejshme.

jenny.gr