Këshilla të dobishme

Shkaqet e amenorresë. Secili prej nesh duhet ta dijë këtë!

11views

Një nga elementët më të rëndësishëm të ciklit menstrual është menstruacioni. Shfaqet mesatarisht çdo 25-35 ditë. Po sikur të humbas menstruacionet në një muaj të caktuar? Para së gjithash, shtatzënia duhet të përjashtohet. Zgjidhja më e arsyeshme është kryerja e një analize gjaku që do të përcaktojë sasinë e hormonit hCG. Ky është lloji më i saktë i testit të shtatzënisë dhe mund të kryhet në ditën e parë të menstruacioneve të planifikuara. Nëse rezultati është negativ, duhet të merren parasysh mundësi të tjera për vonesë ose mungesë të menstruacioneve.

Vlen të qëndroni të qetë dhe të mbani mend se amenorrea është një problem i zakonshëm. Sipas hulumtimeve, çrregullimet menstruale mund të prekin deri në një në pesë gra polake. Ciklet e parregullta ose cikle pa gjakderdhje mund të ndodhin edhe tek gratë shumë të reja që sapo kanë filluar periodat e tyre. Ky është një fenomen normal – nivelet e hormoneve në trupin e tyre janë ende në fazën e rregullimit. Më poshtë janë shkaqe të tjera të mundshme të amenorresë.

Çrregullimet hormonale janë një nga shkaqet më të zakonshme të amenorresë. Ndalimi i gjakderdhjes është një nga simptomat kryesore të zhvillimit të sindromës së vezores policistike – PCOS. Vlerësohet se sëmundja mund të prekë deri në 3-12 për qind. popullata femërore. Një tipar karakteristik i PCOS janë vezoret e zmadhuara, të cilat janë të mbushura me folikula të shumta.

Një tjetër shkak i amenorresë mund të jetë sëmundja e tiroides. Kjo vlen si për sëmundjen e Hashimotos, për hipertiroidizmin dhe hipotiroidizmin. Nëse gjakderdhja ndalet, është mirë të shkoni te një gjinekolog i cili do të urdhërojë analizat e duhura të hormoneve. Nivelet e përcaktuara më shpesh janë estradioli, progesteroni, luteotropina, hormoni stimulues i folikulit dhe TSH.

Amenorrhea gjithashtu shoqërohet shumë shpesh me një mënyrë jetese të dobët. Këtu vlen të përmendet, para së gjithash, stresi i rëndë. Shkakton kortizol dhe adrenalinë të tepërt, të cilat nga ana tjetër bllokojnë ovulacionin. Një faktor tjetër është ushqimi jo i duhur, veçanërisht një dietë e ulët në vitamina dhe minerale. Menstruacionet gjithashtu mund të ndalojnë tek gratë me peshë jonormale. Kjo vlen si për mbipeshën, e cila shkakton estrogjen të tepërt, ashtu edhe për nënpeshën, e cila nga ana tjetër rezulton në mungesë të këtij hormoni.

Mungesa e gjakderdhjes mund të ndodhë edhe te femrat shumë aktive që ushtrojnë sport në mënyrë konkurruese. Siç tregojnë studimet, niveli i yndyrës në trup bie nën 16%. mund të rezultojë në çrregullime menstruale. Udhëtimi gjithashtu mund të prishë ciklin menstrual – veçanërisht në vendet që ndodhen në një gjerësi gjeografike të ndryshme. Ndryshimet në klimë dhe në kohë destabilizojnë trupin tonë dhe funksionimin e hormoneve.

Amenorrea mund të rezultojë gjithashtu nga endometrioza. Është një sëmundje e zakonshme, veçanërisht tek gratë e moshës riprodhuese. Hulumtimet tregojnë se mund të ndikojë deri në 15 për qind. femrat. Endometrioza karakterizohet nga pozicionimi jo i duhur i rreshtimit të mitrës. Në vend që të jetë në zgavrën e mitrës – aty ku duhet të jetë normalisht – membrana shfaqet në një vend krejtësisht të ndryshëm. Ndonjëherë shumë larg, si mushkëritë, veshkat ose zorrët.

Amenorrea mund të lidhet edhe me sëmundje të tjera. Kjo perfshin: diabeti, sindroma Turner, pamjaftueshmëria e korpusit biliar, tumori i vezoreve ose veshkave, sindroma Asherman – ngjitjet intrauterine. Vlen gjithashtu të kujtohet se ndalimi i gjakderdhjes mund të lidhet edhe me medikamentet e marra – veçanërisht pilulat e gjumit dhe ilaqet kundër depresionit.

Përdorimi i pilulave kontraceptive rregullon ekuilibrin hormonal dhe balancon të gjithë ciklin menstrual. Fatkeqësisht, problemet lindin kur një grua synon të heqë dorë nga kontracepsioni oral për ca kohë. Ndalimi i pilulës mund të rezultojë në një vonesë të konsiderueshme apo edhe ndërprerje të menstruacioneve. Në një rast të tillë, trupi i gruas duhet të mësohet me kushtet e reja.

Mos harroni se vonesat e menstruacioneve për disa ditë, apo edhe mungesa e menstruacioneve në një cikël të caktuar, nuk do të thotë gjithmonë një sëmundje. Ndonjëherë është rezultat i stresit ose ndryshimit të mjedisit. Nëse mungesa e gjakderdhjes vazhdon për më shumë se 2 muaj, është e nevojshme të konsultoheni me një gjinekolog i cili do të urdhërojë analizat e duhura.

Trajtimi i amenorresë varet kryesisht nga shkaku i ndërprerjes së gjakderdhjes. Në rastin e një stili jetese të gabuar, zakonisht mjafton zbatimi i zakoneve të shëndetshme. Nëse çrregullimet e gjakderdhjes vijnë nga një sëmundje tjetër, p.sh. diabeti, trajtimi i specializuar është i nevojshëm.