Këshilla të dobishme

Shkaqet më të zakonshme të pagjumësisë dhe mënyrat për t’i trajtuar ato

6views

Pagjumësia është një çrregullim i gjumit që shfaqet çdo vit në miliona njerëz në mbarë botën.

Kur dikush vuan nga pagjumësia, e ka të vështirë të flejë. Dhe sipas CDC, të rriturit kanë nevojë për të paktën shtatë deri në nëntë orë gjumë çdo natë, në varësi natyrisht nga mosha e tyre.

Pagjumësia afatshkurtër mund të çojë në lodhje gjatë ditës, vështirësi në përqendrim dhe vështirësi të tjera. Në afat të gjatë, mund të rrisë rrezikun e disa sëmundjeve.

Pagjumësia mund të çojë në kushte të tilla si:

 • Letargji dhe përgjumje gjatë ditës
 • Një ndjenjë e përgjithshme e të qenit i sëmurë fizikisht dhe mendërisht
 • Ndryshimet e humorit, ankthi dhe nervozizmi

Përveç kësaj, një studim tregon se pagjumësia mund të luajë një rol në zhvillimin e sëmundjeve kronike, të tilla si obeziteti, diabeti, depresioni dhe sëmundjet kardiovaskulare. Gjithashtu mund të dobësojë arritjet në shkollë dhe në punë dhe të kufizojë aftësinë e një personi për të bërë aktivitete të përditshme.

Simptomat e pagjumësisë

Simptomat e pagjumësisë mund të përfshijnë:

 • Probleme me gjumin gjatë natës
 • Zgjimi gjatë natës
 • Zgjimi shumë herët
 • Nuk ndiheni të pushuar pas një gjumi të mirë
 • Përgjumje ose lodhje gjatë ditës
 • Irritimi, ankthi ose depresioni
 • Problem me vëmendjen, përqendrimin
 • Gabime ose përplasje të shtuara
 • Shqetësime të vazhdueshme për gjumin
 • Dhimbje koke dhe vështirësi në punë, studim apo shoqërim.

Llojet e pagjumësisë

Hulumtimet tregojnë se pagjumësia mund të klasifikohet në bazë të kohëzgjatjes:

 • Pagjumësia akute, kalimtare është një gjendje afatshkurtër
 • Pagjumësia kronike mund të zgjasë me muaj apo edhe vite

Mjekët gjithashtu e kategorizojnë atë sipas shkakut:

 • Pagjumësia primare është një problem më vete.
 • Pagjumësia dytësore është pasojë e një problemi tjetër shëndetësor.

Përveç kësaj, ata e kategorizojnë atë sipas ashpërsisë:

 • Pagjumësia e lehtë rezulton nga mungesa e gjumit që çon në lodhje.
 • Pagjumësia e moderuar ndikon në funksionimin e përditshëm.
 • Pagjumësia e rëndë ka një ndikim thelbësor në jetën e përditshme.

Shkaqet e pagjumësisë

Pagjumësia mund të jetë një problem thelbësor ose mund të lidhet me kushte të tjera. Pagjumësia kronike në përgjithësi është rezultat i stresit, ngjarjeve të jetës ose varësive që prishin gjumin. Trajtimi i faktorit themelor mund të ndalojë pagjumësinë, por mund të zgjasë me vite.

Arsyet e zakonshme për pagjumësi kronike përfshijnë;

Stresi

Problemet me shkollën, punën, shëndetin, financat ose familjen mund t’ju mbajnë zgjuar natën. Traumat stresuese dhe ngjarjet e jetës – të tilla si vdekja ose sëmundja e një të dashur, divorci ose humbja e punës – mund të çojnë gjithashtu në pagjumësi.

Zakonet e këqija të gjumit

Zakonet e këqija të gjumit e bëjnë të vështirë për ju që të flini gjatë natës. Kjo është arsyeja pse është më mirë të hiqni kompjuterët, telefonat inteligjentë, videolojërat ose ekranet e tjera para gjumit, pasi ato mund të prishin ciklin tuaj të gjumit.

Çrregullime të shëndetit mendor

Çrregullimet e ankthit, si çrregullimi i stresit post-traumatik, mund të prishin gjumin tuaj. Gjithashtu, zgjimi shumë herët në mëngjes mund të jetë një shenjë e depresionit. Pagjumësia shpesh shfaqet me çrregullime të tjera të shëndetit mendor.

Barna

Shumë medikamente mund të parandalojnë gjumin, siç janë disa antidepresivë dhe medikamente për presionin e gjakut ose astmën. Për më tepër, shumë trajtime pa recetë, të tilla si disa qetësues dhimbjesh, ftohje, alergji dhe suplemente për humbje peshe, përmbajnë kafeinë dhe aditivë të tjerë që prishin gjumin.

Kushtet mjekësore

Kushtet e lidhura me pagjumësinë mund të kenë efekte të gjera. Për shembull, kanceri, dhimbjet kronike, diabeti, astma dhe sëmundjet e zemrës janë disa shembuj që prishin gjumin. Përveç kësaj, ka lidhje midis pagjumësisë dhe Alzheimerit, GERD, tiroides tepër aktive dhe sëmundjes së Parkinsonit.

Çrregullime të lidhura me gjumin

Si rezultat i apnesë së gjumit, ndonjëherë ju ndaloni frymëmarrjen për disa sekonda gjatë natës, duke prishur kështu gjumin tuaj. Për më tepër, sindroma e këmbëve të shqetësuara shkakton një dëshirë pothuajse dërrmuese për të lëvizur këmbët, gjë që mund t’ju pengojë të bini në gjumë.

Kafeina, alkooli dhe nikotina

Ngrënia e tyre në mbrëmje ose pasdite mund t’ju pengojë të flini natën. Nikotina në produktet e duhanit është një tjetër stimulues që mund të parandalojë gjumin. Alkooli mund t’ju ndihmojë të flini, por parandalon fazat më të thella të gjumit dhe shpesh çon në zgjim.

Pagjumësia dhe plakja

Ndryshimet në modelet e gjumit

Gjumi shpesh ndikohet ndërsa rriteni, kështu që zhurma ose ndryshime të tjera në mjedis mund t’ju zgjojnë më lehtë. Gjithashtu, me kalimin e moshës, ora juaj e brendshme shpesh ndryshon, kështu që ju shkoni për të fjetur më herët gjatë natës dhe zgjoheni më herët në mëngjes. Por njerëzit e moshuar zakonisht ende kanë nevojë për një sasi të ngjashme gjumi si të rinjtë.

Ndryshimet në aktivitet

Ju mund të jeni më pak aktiv shoqërisht ose fizikisht. Për shembull, mungesa e ushtrimeve mund të parandalojë një gjumë të mirë të natës. Gjithashtu, sa më pak aktiv të jeni, aq më shumë jeni të prirur për të fjetur gjatë ditës, duke parandaluar gjumin gjatë natës.

Ndryshimet në shëndet

Dhimbja kronike nga sëmundje të tilla si artriti ose problemet e shpinës dhe ankthi ose depresioni mund të parandalojnë gjumin. Çështjet që rrisin nevojën për të urinuar gjatë natës, të tilla si problemet e fshikëzës ose prostatës, gjithashtu mund të prishin gjumin.

Shumë ilaçe

Njerëzit e moshuar zakonisht përdorin më shumë barna me recetë sesa të rinjtë, gjë që përmirëson gjasat e pagjumësisë së lidhur me drogën.

Pagjumësia dhe shtatzënia

Pagjumësia është e përhapur gjatë shtatzënisë, veçanërisht në tremujorin e parë dhe të tretë. Ju mund të keni probleme me gjumin për një sërë arsyesh, duke përfshirë:

 • Ndryshimet fizike, të tilla si të përziera, hormonet dhe një nevojë e shtuar për të urinuar.
 • Rritja e ankthit për përgjegjësitë në rritje me të cilat do të përballeni si prind modern.
 • Dhimbje, të tilla si shqetësimi i shpinës dhe ngërçet.

Lajmi i mirë është se pagjumësia e lidhur me shtatzëninë në përgjithësi kalon dhe nuk ndikon në zhvillimin e fëmijës suaj. Megjithatë, gjumi i duhur është i rëndësishëm për mirëqenien tuaj të përgjithshme.

Pagjumësia tek fëmijët

Fëmijët gjithashtu mund të përjetojnë pagjumësi dhe shpesh për arsye të ngjashme si të rriturit. Këto arsye mund të përfshijnë stresin, marrjen e madhe të kafeinës, medikamentet dhe sëmundjet mendore ose fizike. Për shembull, nëse fëmija juaj ka probleme për të fjetur ose shpesh zgjohet shumë herët, ai mund të ketë pagjumësi.

Simptomat e pagjumësisë tek fëmijët shpesh përfshijnë:

 • Shqetësim ose përgjumje gjatë ditës
 • Nervozizmi dhe luhatjet e humorit
 • Probleme të përsëritura disiplinore
 • Probleme me fokusin dhe kujtesën

Diagnoza e pagjumësisë

Nuk ka asnjë test specifik për të diagnostikuar pagjumësinë. Në vend të kësaj, ofruesi juaj i kujdesit shëndetësor do të kryejë një ekzaminim fizik dhe do t’ju bëjë pyetje për të kuptuar vështirësitë dhe simptomat tuaja të gjumit. Çelësi për të diagnostikuar pagjumësinë është rishikimi i historisë suaj të gjumit me mjekun tuaj.

Rrezik për shëndetin nga pagjumësia e zgjatur

Me kalimin e kohës, mungesa e gjumit ose gjumi me cilësi të dobët mund të ndikojë negativisht në shëndetin tuaj mendor dhe fizik. Pagjumësia mund të shkaktojë diabet, presion të lartë të gjakut (hipertension), goditje në tru, sëmundje të zemrës, shtim në peshë, obezitet dhe çrregullime të humorit.

Pagjumësia dhe trajtimi

Pagjumësia afatshkurtër shpesh përmirësohet vetë. Megjithatë, për pagjumësinë kronike, ofruesi juaj i kujdesit shëndetësor mund të rekomandojë:

Terapia konjitive e sjelljes për pagjumësinë

CBT-I është një ndërhyrje e shkurtër, e strukturuar e pagjumësisë që ju fuqizon të identifikoni dhe zëvendësoni emocionet që ndikojnë ose përkeqësojnë vështirësitë e gjumit me modele që lehtësojnë gjumin e shëndetshëm. Ndryshe nga medikamentet e gjumit, CBT-I ju lejon të zbuloni shkaqet kryesore të problemeve tuaja të gjumit.

Mjekimi

Ndryshimet e stilit të jetesës dhe sjelljes mund t’ju ndihmojnë më së miri të përmirësoni gjumin tuaj për një afat të gjatë. Megjithatë, në disa raste, marrja e ilaçeve të gjumit për një kohë të shkurtër mund t’ju ndihmojë të flini. Megjithatë, mjekët rekomandojnë marrjen e trajtimeve të gjumit vetëm për një kohë të shkurtër. Nuk është zgjedhja fillestare për trajtimin e pagjumësisë kronike.

Këshilla për pagjumësinë dhe parandalimin

 • Mbani një orar të qëndrueshëm të gjumit dhe zgjimit, duke përfshirë fundjavat.
 • Të qenit aktiv çdo ditë ndihmon për një gjumë të mirë.
 • Kontrolloni medikamentet tuaja për të parë nëse ato mund të shkaktojnë pagjumësi.
 • Shmangni ose kufizoni kafeinën dhe alkoolin dhe mos pini duhan.
 • Shmangni vaktet dhe pijet e mëdha menjëherë para gjumit.
 • Përgatitni dhomën tuaj të gjumit për gjumë dhe përdorni atë vetëm për të fjetur.
 • Krijoni një ritual relaksues para gjumit, si për shembull të bëni një banjë të ngrohtë me disa pika vaj livando, të dëgjoni muzikë ose të lexoni libra.

Perfundimi

Nëse ende keni pagjumësi, mos hezitoni të kërkoni ndihmë nga një specialist i cili mund t’ju japë këshilla dhe t’ju ndihmojë të flini më mirë. Për shembull, shumë njerëz me pagjumësi flenë më mirë pasi ndryshojnë dietën, stilin e jetës dhe zakonet e natës. Ose ai gjithashtu mund të rekomandojë terapi konjitive të sjelljes ose mjekim.

jenny.gr