Këshilla të dobishme

Shtroni një kuti kartoni në kopsht dhe mbulojeni me bar. Ju mund t’i shihni efektet me sy të lirë

11views

Me çfarë do të mbuloni kopshtin tuaj? Shumë njerëz kërkojnë materiale nga kopshtaria, por ju gjithashtu mund të përdorni atë që zakonisht përfundon në plehra. Në këtë rast, ne po flasim për kuti kartoni të zakonshme. Zbuloni se si të mbuloni me karton dhe çfarë përfitimesh do t’ju sjellë.

Me çfarë do të mbuloni kopshtin tuaj?
Foto: arkiv privat

A e dinit trukun e kutisë së kartonit më parë? Çdo vit i zbres në kopsht dhe megjithëse burri im qeshi me mua herën e parë, tani është qetësi dhe nuk më shqetëson. E gjitha sepse ai pa efektin që kishte. Pse të sillni kuti të vjetra kartoni në kopsht?

A mund të mbulohet me karton? Merrni në kopsht në vend të agrofibrës

Shumë njerëz mbështeten në mulching të rregullt të tokës në kopsht, e cila ka shumë përfitime. Për ta bërë këtë, ata grumbullojnë agrofibra dhe materiale të tjera të disponueshme në dyqanet e kopshtarisë, duke mos ditur se mund të merrni të njëjtat rezultate, nëse jo më të mira, duke marrë kuti kartoni të vjetra të shtrira nëpër shtëpi. Në këtë mënyrë, ata nuk do të përfundojnë në koshin e plehrave dhe do të keni mundësinë të filloni të jetoni me moton “pa mbeturina”. Kutitë e kartonit mund të përdoren në serra dhe shtretër perimesh dhe lulesh. Por pse ta bëni atë?

Pse kuti kartoni për shtretër lule? Mulçimi do të sjellë shumë përfitime

Mulçimi i kopshtit me kuti kartoni është një nga shumë teknikat e mirëmbajtjes së kopshtit. Ajo sjell shumë përparësi për të cilat as disa kopshtarë me përvojë nuk janë të vetëdijshëm. Kartoni, të cilin e shtroni në mënyrën e duhur, do të krijojë izolim dhe do të parandalojë ftohjen e tepërt, ngrohjen dhe gjithashtu avullimin e ujit nga toka. Në këtë mënyrë do të mund të harroni barërat e këqija, të cilat janë të vështira për t’u hequr. Përveç kësaj, kartoni që nuk bie në sy do të prishet ngadalë, duke lëshuar lëndë organike në tokë – duke siguruar shumë lëndë ushqyese për bimët. Thjesht duhet të siguroheni që materiali i kartonit të mos jetë artificial, pra i mbuluar me ngjitës, bojë, etiketa etj. Substanca të tilla mund të dëmtojnë tokën dhe bimët.

Mulçimi i tokës në kopsht duke përdorur kuti kartoni nuk është i vështirë. Gjithçka që duhet të bëni është ta shpërndani objektin mbi shtretër, ta lagni me ujë dhe ta siguroni, për shembull, me gurë.
Foto: arkiv privat

Me çfarë i lyeni shtretërit? Zbuloni se si ta bëni atë me kuti kartoni

Mulçimi i tokës në kopsht duke përdorur kuti kartoni nuk është i vështirë. Mjafton ta shpërndani objektin mbi shtretër, ta lagni me ujë dhe ta fiksoni me gurë për shembull. Një mënyrë interesante është gjithashtu prerja e vrimave në kuti kartoni, rreshtimi i tyre në tokë dhe mbjellja e bimëve në vrimat e përfunduara. Mos u shqetësoni nëse kartoni nuk duket shumë i bukur. Mund ta mbuloni me një shtresë copa bari ose lëvore dekorative. Nga ana tjetër, nëse nuk keni asnjë kuti kartoni në shtëpi, përdorni gazeta të vjetra. Ata do të punojnë në një mënyrë të ngjashme.

Redaksia Pasioni në ju.

Artikuj të ngjashëm:

Mulçimi me kone pishe dhe kompost acid pishe. Ushqimi më i mirë për bimët acid-dashëse

Mban larg barërat e këqija të kudogjendura. Në vjeshtë, ajo forcon të korrat para sezonit të ri