Këshilla të dobishme

Shytat tek të rriturit – shkaqet, simptomat, komplikimet

11views

Shytat, i njohur edhe si parotiti i zakonshëm, është një sëmundje infektive që zakonisht shfaqet tek fëmijët. Në të rriturit, sëmundja është jashtëzakonisht e rrallë. Së pari, diagnostikimi i sëmundjes në fëmijëri garanton një lloj imuniteti (jo 100%, por ende i lartë). Së dyti, nuk duhet të harrojmë edhe vaksinimet e detyrueshme kundër shytave, të cilat bëhen pas moshës 13 muajsh dhe më pas pas moshës 10 vjeç. Megjithatë, nëse një person nuk është vaksinuar dhe nuk është prekur nga kjo sëmundje në fëmijëri, ekziston mundësia që ai ose ajo të infektohet nga kjo sëmundje.

Çfarë e shkakton shytat? Shkaku kryesor i parotitit të përhapur është virusi i shytave, i cili vjen nga familja Paramyxoviridae. Vlen të dihet se virusi mund të sulmojë edhe gjëndrat e tjera të pështymës, si dhe pankreasin, vezoret, tiroiden dhe sistemin nervor. Siç është shkruar tashmë, virusi i shytave transmetohet përmes pikave. Ndodh gjithashtu që infeksioni të ndodhë nëpërmjet përdorimit të objekteve që janë përdorur më parë nga një pacient me shytat. Koha e inkubacionit për virusin e shytave është afërsisht 2-3 javë.

Shytat tek të rriturit janë shumë shpesh asimptomatike. Është vlerësuar se deri në 30% të rasteve mund të jenë asimptomatike. i sëmurë. Gjithashtu shpesh ndodh që sëmundja i ngjan një ftohjeje të zakonshme. Në raste të rralla, mund të ndodhë një rrjedhë më e rëndë e sëmundjes.

Simptomat e mundshme të shytave tek të rriturit përfshijnë:

 • dhimbje muskulore,
 • ethe,
 • dhimbje koke,
 • prekja e një ose më shumë gjëndrave të pështymës,
 • dhimbje në gjëndrat e pështymës,
 • mungesa e oreksit,
 • ndjeshmëri ndaj ushqimeve të tharta,
 • lodhje,
 • probleme me kafshimin dhe gëlltitjen,
 • goje e thate.

Shytat diagnostikohen në bazë të një ekzaminimi klinik dhe simptomave të raportuara nga pacienti. Gjithashtu ndodh që mjeku mund të urdhërojë teste shtesë virologjike dhe serologjike. Trajtimi i shytave është simptomatik. Pacientëve u jepen qetësues kundër dhimbjeve dhe antipiretikë. Simptomat e shytave nuk duhen nënvlerësuar. Sëmundja mund të ketë komplikime serioze.

Shytat janë të rrezikshme edhe për gratë shtatzëna. Në disa raste, mund të shkaktojë infeksion të fetusit dhe abort.

Para së gjithash, duhet të dini se komplikimet pas shytave janë shumë më të zakonshme tek të rriturit sesa tek fëmijët. Ato mund të variojnë nga të lehta në të rënda. Komplikimet më të shpeshta janë ooforiti, si dhe orkiti dhe epididymiti dhe pankreatiti.

Komplikime të tjera të mundshme përfshijnë:

 • tiroiditi,
 • konjuktivit,
 • inflamacion i sklerës, kornesë dhe/ose irisit
 • artriti
 • nefrit,
 • labirintiti,
 • karkaleca,
 • dëmtimi i sistemit të dëgjimit – madje mund të rezultojë në humbje të dëgjimit,
 • sterilitet,
 • miokarditi,
 • hepatiti,
 • përfshirja e përbashkët.

Siç është shkruar tashmë – në rastin e grave shtatzëna, ekziston një rrezik i vogël i abortit ose infeksionit të fetusit. Kjo vlen kryesisht për shytat e diagnostikuara në 12 javët e para të shtatzënisë. Në raste shumë të rralla, të rriturit të diagnostikuar me shytat mund të zhvillojnë meningjit ose encefalit. Kjo mund të rezultojë në ndryshime të përhershme neurologjike apo edhe vdekje. Për shkak të komplikimeve të shumta që lidhen me inflamacionin e organeve të caktuara, shytat janë të rrezikshme edhe për pacientët e transplantuar. Bëhet fjalë kryesisht për transplantin e mëlçisë dhe veshkave.

Për shkak të rrezikut të sëmundjes së rëndë në rastin e shytave, është mirë që të merren masat e duhura parandaluese. Sipas hulumtimeve, efektiviteti i vaksinimit kundër shytave vlerësohet në mbi 95%. Nuk duhet të keni frikë nga vaksinimi dhe ia vlen të kujdeseni për të dashurit tuaj. Vaksina kundër shytave është e sigurt dhe jo kërcënuese për jetën.