Këshilla të dobishme

Si dhe kur të krasitni livandën pas dimrit? Ndiqni rregullin 1:3 – përndryshe do të humbni lule

21views

Livanda është një bimë e bukur me gjelbërim të përhershëm që zbukuron shumë kopshte dhe ballkone. Kur lulëzon, ajo bën përshtypje me lulet e vogla të purpurta me një aromë të botës tjetër. Kur duhet prerë që të rritet e freskët dhe e shëndetshme? Afati i parë po afron dalëngadalë.

Kur duhet prerë që të rritet e freskët dhe e shëndetshme? Afati i parë po afron dalëngadalë.
Foto: shutterstock/barmalini

Krasitja e livandës është një procedurë jashtëzakonisht e rëndësishme që siguron lulëzim të bollshëm dhe ruajtjen e formës së bimës. Përveç kësaj, vepron kundër drurëzimit të kërcellit dhe e rinovon atë, ndaj duhet bërë rregullisht, dy herë në sezon. Përndryshe, bima mund të vdesë dhe të humbasë pamjen e saj unike, veçanërisht në qendër, ku mbetet një “fole e zhveshur”, një vend pa kërcell dhe, në stinë, lule. Kur duhet të pritet?

Si të prisni livandën pas dimrit? Bëni atë në një rast

Nëse nuk e keni krasitur livandën tuaj në vjeshtë, do t’ju duhet ta bëni për herë të parë së shpejti. në fillim të pranverës. Më saktësisht, bëhet fjalë për periudhën nga mesi i marsit deri në fillim të prillit. Në një ditë të ngrohtë dhe me diell, preni filiza të vegjël të vegjël që ende nuk janë bërë drurë. Zbatoni rregullin 1:3, pra shkurtojini afërsisht 1/3 e gjatësisë së tyre. Kini kujdes që të mos shqetësoni degëzat e linjizuara nën gjethe, pasi kjo mund të bëjë që ato të lulëzojnë shumë më pak gjatë sezonit. Gjithmonë lini disa gjethe të freskëta mbi to. Përveç prerjes së fidaneve të rinj, hiqni gjithashtu të gjitha kërcellet e dëmtuara gjatë dimrit – bëjeni këtë pavarësisht nëse e keni bërë krasitjen e vjeshtës apo jo.

livando
Zbatoni rregullin 1:3, pra shkurtojini afërsisht 1/3 e gjatësisë së tyre. Kini kujdes që të mos shqetësoni degëzat e linjizuara nën gjethe
Foto: shutterstock/nieriss

Kur dhe si të krasitni livandën? Ka tre afate, por bëjeni vetëm dy herë

Krasitja e mëtejshme duhet të bëhet në verë, nga korriku deri në shtator, kur lulet e purpurta shfaqen në livando. Bëhet fjalë vetëm për të hequr rregullisht lulet dhe kërcellet që nuk kanë gjethe. Kjo është në mënyrë që bima të lulëzojë edhe më intensivisht. Mundohuni të formoni një top gjatë këtij procesi. Afati i fundit për krasitje është vjeshta. Bëni ato nëse nuk e keni bërë në pranverë. Në mesin e shtatorit, shkurtoni të gjithë lastarët e rinj dhe të gjelbër, duke i lënë të paprekura fidanet drunore. Kjo do të sigurojë që ajo të lulëzojë jashtëzakonisht bukur në sezonin e ardhshëm.

Redaksia Pasioni në ju.

Artikuj të ngjashëm:

2 përbërës dhe u bë! Uji i livandës është një xhevahir i lëngshëm për lëkurën. Fërkojeni atë në fytyrë çdo ditë

A keni një sasi të vogël livando? Përgatitni një agjent pastrimi prej tij. Ai gjithashtu përballon papastërtitë e forta